• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, June 28 2023

Konsertkungens krypin

Han är regionens största artistbokare och redo för en sommar med 70 olika konserter i Kalmar och på Öland. Följ med hem till Kackelstugans Pelle Aldestam i Stockholms skärgård för ett samtal om rocklegender, varannan vecka-liv och vikten av kontakter.

För de allra flesta är Pelle Aldestam synonym med Kackelstugan – familjegården på Öland som med åren blivit lite av en kulturinstitution dit Sveriges artistelit vallfärdar för att få spela. Här på gården, bland islandshästar, får och tama kajor, växte Pelle upp och han bor fortfarande kvar. Idag varvar han dock Öland med varannan vecka-liv i Stockholms skärgård, där han bor tillsammans med sina barn, bonusbarn och sambo.

–Jag veckopendlar och förra året gjorde jag 4800 mil på E22:an. Ena veckan är jag med barnen på fotbollsträning i Ingaröhallen, nästa vecka kör jag Lars Winnerbäck i ishallen. Det börjar bli galenskap, men det är vad det är. När barnen blir större kommer jag nog flytta ner till Öland på heltid, säger Pelle.

Boendet i Stockholm går dock inte att klaga på. Av en slump och via kontakter fick Pelle möjlighet att hyra ett hus mitt i skärgården, med en lummig tomt, brygga och egen strand. Huset har han inrett med designklassiker, jakttroféer och personliga hälsningar från artister han träffat under åren. På väggarna hänger tavlor av bland annat Ola Magnell, Ulf Lundell, Wille Crafoord och Cajsastina Åkerström, och nyligen köpte han en akvarell av Petter som kickade igång årets sommar på Kackelstugan i början av juni.

–Jag är väldigt intresserad av möbler och satsar gärna på kvalitet – ett tänk som jag har fått från min mamma. Jag köper hellre en möbel en gång om året än massa slit och släng. Det känns rimligt ur ett miljöperspektiv och dessutom blir möblerna väldigt vackra med åren. Min favorit är Pernilla-fåtöljen av Bruno Mathsson, jag har två stycken, säger Pelle.

Att knyta kontakter
Under sina bilfärder till Öland hinner han dock bocka av en del telefonsamtal. Pelle berättar att han pratar i telefon mellan fyra och fem timmar om dagen och bara under vår intervju får han flera samtal, trots att det är söndag förmiddag. I telefonboken finns 3200 kontakter och Pelle kan i princip nå vem som helst i den svenska musikbranschen.

–Jag hinner inte läsa igenom mina mejl, vill man nå mig får man gå den gamla vägen och ringa. Det problematiska är att jag har allting i huvudet. Man måste också ha ett socialt intresse för att orka upprätthålla det nätverket jag har skapat, säger Pelle.

Ett stort kontaktnät är av yttersta vikt för att lyckas i branschen. Det är till exempel ingen slump att Pelle har lyckats boka giganten Håkan Hellström till Fredriksskans den 14 juli. Han har nämligen en gammal klasskompis på FKP Scorpio som har Håkan Hellströms management och har lobbat för ett Kalmarbesök länge. Under tiden har man även förberett och investerat i Fredriksskans, bland annat med ny elförsörjning och nya stolar. När sedan Håkan Hellström bestämde sig för att åka ut på Sverigeturné visade det sig att kommunens satsning var ett lyckokast.

–Det är en historisk händelse och jag är glad att få vara med och projektleda den största konserten i Kalmars historia. Det tidigare publikrekordet på Fredriksskans ligger på 15 243 och vi har redan sålt fler biljetter, men sen vet man ju aldrig vad som händer, säger Pelle.

 Konsertstaden Kalmar
Håkan Hellström-konserten är en del av det treåriga uppdrag han har fått av Kalmar kommun, som handlar om att projektleda och skapa fler evenemang och konserter i Kalmar. Att göra Fredriksskans till en stor konsertarena med kapacitet för 20 000 besökare är en del i satsningen men också att anordna konserter i nya Hatstore Arena. Pelle är även ansvarig artistbokare för Musik på Larmtorget och Kalmar stadsfest.

–Mitt långsiktiga mål har varit att göra regionen till ett mekka för livemusik. Det finns ett stort musikintresse här och det är få ställen som har ett utbud som Kalmar och Öland, om man bortser från storstäderna. Det är också intressant att se det från ett turistekonomiskt perspektiv och vad en stor konsert inbringar med allt från flyg och bussar till hotell, luncher och öl. Det betyder mycket för staden och näringen, och det är en rolig morot, säger Pelle.

Lägger man ihop alla sommarens konserter som han bokat, inklusive spelningarna på Kackelstugan, blir det imponerande 70 stycken. Just nu håller han på att projektleda alla praktiska detaljer, men han har också påbörjat planera och boka nästa år, och kan bland annat avslöja att en stor svensk akt är klar för Fredriksskans 2024. För den som vill njuta av livemusik i sommar finns alltså mycket att välja på – allt från Johnossi till Smith & Thell och Wilmer X. Det Pelle själv mest ser fram emot är houseprofilen John Martin som jobbat tillsammans med Swedish House Mafia och skrivit världshitar som ”Don’t you worry child” och ”Save the world”. I år gör han sin enda Sverigespelning på Kalmar stadsfest den 10 augusti.

–John Martin är en av mina bästa kompisar, så personligen rankar jag denna spelningen högre än Håkan. Han är egentligen för dyr för att spela på en stadsfest men ställer upp på ett lågt gage bara för att det är en kul grej. Jag tror inte folk förstår hur stor han är men han är en av våra största låtskrivare, en fantastisk entertainer och kommer dessutom ha med sig en galen ljusshow, säger Pelle.

Livemusiken känns i hjärtat
Musikintresset har alltid funnit där och under gymnasiet flyttade Pelle till Stockholm för att plugga musik. Sedan blev det ett antal år i modebranschen samtidigt som Pelle började engagera sig i familjeföretaget ­– som startade i ett litet hönshus på Öland. Kackelstugans första konsert var med Wille Crafoord 2004 och Pelle åkte till musikskolan i Borgholm för att låna ett PA-system. Sedan dess har verksamheten vuxit och de senaste åren har man anordnat mellan 40-50 konserter per år. Man driver också ett galleri, restaurang och bryggeri som varje år producerar 50 000 liter öl.

–Nu har vi hållit på ganska länge och många av de som spelat hos oss har avlidit, som Ola Magnell, Jack Vreeswijk och Pugh Rogefeldt. De är en av anledningarna till att vi är där vi är, så det känns lite vemodigt. Man undrar lite vad som händer med kulturen när legenderna dör och vem som ska ta över, men vi har försökt att satsa på de lite yngre förmågorna. Man vet ju inte om den nya generationen kommer gå på konserter men det tror jag. Livemusik är så mycket känslor, och kommer aldrig kunna streamas, säger Pelle.

Pelle Aldestam
Ålder: 43 år.
Familj: Tre barn 7, 10 och 17 år gamla, ett bonusbarn på 13 år och en sambo. Gör: Artistbokare, projektledare, entreprenör.
Bor: Stockholms skärgård och på Öland.
Intressen: Jakt, båtar, musik.
Lyssnar på: Det är lite otippat kanske, men just nu lyssnar jag uteslutande på country, en favorit är Brad Paisley. Annars har det alltid varit svensk visa och pop. Är man nyfiken kan man söka upp min Spotifylista ”Det underbaraste” som jag hela tiden fyller på med låtar, både högt och lågt. Äter helst: Jag lagar all mat hemma och senaste året har jag gått all in på italienska pastarätter. Mycket inspiration hittar jag på Youtube-kanalen ”Vincenzo´s plate”.
Drömbokning: Det kommer aldrig hända, men jag skulle vilja få Ulf Lundell att göra ett gig på Kackelstugan. 2021 fick vi även The Tallest Man on Earth och det var fantastiskt.

Text: Emilia Thor
Foto: Oskar Omne

Written by

Maja Olsson

Previous Ölandsgården har fått nytt liv
Next Stenhuggarens gård