• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, November 4 2021

Köksdröm på Lövö

Hemma hos familjen Daldorph på Lövö hittar vi en riktig köksdröm. Ett shakerkök med en modern lantkänsla, massor av smarta funktioner och i den perfekta grågröna nyansen.

Efter att ha bott både i Halmstad, Skövde och Göteborg under ett antal år började Angeliqa Daldorph att längta hem till Småland. Till lugnet, naturen och familjen i Mönsterås-trakten. Hon, hennes man Fritte och döttrarna Ava och Lykke bestämde sig därför för att flytta tillbaka till östkusten och börja leta hus – en resa som skulle ta bra mycket längre än de trott.

–Vi bodde tillfälligt i en lägenhet i Mönsterås och letade hus i två år, men det var helt hopplöst. Visst hade vi en del krav och inte heller superstor budget, men vi hittade aldrig något som gav oss den rätta känslan. Inte förrän vi kom till huset på Lövö – här visste vi direkt att vi ville bo, säger Angeliqa.

Lövö ligger några kilometer söder om Mönsterås, i närheten av Oknö, och är en ö som också är naturreservat. Således finns här en otroligt vacker natur med både ståtliga träd, hagmarker och närhet till havet. Och det var också detta som familjen Daldorph fastnade för när de fick möjlighet att gå på en förhandsvisning och även lägga ett bud som säljarna accepterade.

–Vi hade aldrig varit på Lövö innan, men fick direkt en härlig känsla. Det kändes så lantligt och charmigt på något sätt, och så har jag alltid drömt om att få bo bredvid en åker, som det är här. Dessutom passade huset oss väldigt bra, säger Angeliqa.

En av Formaköks specialiteter är deras ”hörnlådor” som rymmer mycket förvaring. I köket på Lövö har man även anpassat djupet på lådorna och bänkskivorna, och gjort dem 10 cm djupare än standard.

Bland annat hade tomten flera extra byggnader och praktiska utrymmen såsom ett härligt växthus, en bastutunna och ett gästhus som familjen idag hyr ut via Air bnb. På tomten finns även ett mindre hus som Angeliqa använder som hemmakontor och ett stort garage där Fritte har plats att arbeta med sin firma. Själva bostadshuset är från 80-talet och var i gott skick, men inte riktigt i familjen Daldorphs stil, när de tog över det. De senaste två åren har de därför sakta men säkert renoverat husets ytskikt och skapat ett hem med en modern men ändå lantlig känsla. När det var dags att renovera köket så bestämde de sig för att göra om allting från grunden – för att på så sätt få sitt drömkök.

–Det här är vårt drömhus och vi vill bo här länge, så vi kände att vi verkligen ville satsa lite extra på köket. Vi har försökt att göra smarta val, men har inte snålat in på saker och ting. Speciellt inte när det gäller material – det tycker vi är väldigt viktigt, säger Angeliqa.

Det tog lång tid att hitta rätt grön nyans, men valet föll slutligen på S3005-G80Y för köksluckorna och S1502-Y för väggarna.

Allra mest krut la man på att hitta den perfekta bänkskivan, och det var också den som fick lägga grunden för resten av köket. Eftersom familjen har två barn var det viktigt att bänkskivan skulle vara tålig och lättskött – men också vacker. Angeliqa jobbar som fotograf på e-handelsföretaget Nordic Nest och ofta fotar hon produktbilder i sitt eget hem. Valet föll slutligen på en bänkskiva i kvartskomposit, så kallad Silestone, från Svensk Sten på Öland. Själva köket kommer från Formakök i Oskarshamn och har flera speciallösningar. Bland annat specialgjorda socklar, ramluckor och knoppar som passar den moderna lantkänslan som familjen ville åt.

–Köket är ett så kallat ”shakerkök” och läser man på lite om shakerrörelsen så handlar deras filosofi bland annat om funktion och att alla saker ska ha ett syfte. Vi har till exempel anpassat djupet på arbetsytorna så vi har 10 cm djupare bänkskivor än standardmått på ena sidan, vilket gör stor skillnad, säger Angeliqa.

Keramiken från Paradisverkstadens rustika serie ”Lantliv” är en stor favorit som passar perfekt i det gröna shakerköket.

En detalj som är utmärkande för shakerköken är bland annat ”knopplisten” där man kan hänga köksredskap, och i köket på Lövö har familjen gjort sina egna knopplister med hjälp av gamla krokar från 70-talsbadrummet som fanns i huset. Och för att få bort den stökiga känslan har de byggt in el i skåp och lådor, så att man kan gömma undan sladdar och köksprylar såsom mikrovågsugn och brödrost. Att det skulle bli ett grönt kök var bestämt sedan länge, men att hitta den rätta kulören var inte det lättaste.

–Vi ville ha en grågrön nyans som kändes lugn och harmonisk, men gick nog igenom 12 färgprover innan vi hittade rätt. Ljuset spelar stor roll och en färg kan upplevas väldigt annorlunda när den väl är i ett rum. Till exempel så ser vår väggfärg grön ut, men den är egentligen grå, säger Angeliqa.

Köket stod klart i våras och familjen är supernöjda. Efter att ha levt med endast ett litet frysfack i två år, känns det skönt att äntligen ha både kylskåp och frys i full storlek. Allting är helt enkelt mer praktiskt nu, men också mycket roligare.

–Innan kändes det jobbigt att laga mat, men nu är det så mysigt att man gärna vill vara och umgås i köket. Det bästa är när vi plockar in sådant som vi har odlat själva – som grönkål, tomater eller olika sorters bär. Målet är att kunna odla ännu mer till nästa säsong, säger Angeliqa.

Vi bor här
Namn: Angeliqa Daldorph, 37 år (ursprungligen från Blomstermåla), Fritte Daldorph, 39 år (ursprungligen från Halmstad) med döttrarna Ava, 9 år och Lykke, 7 år.
Bor: Hus på Lövö, några mil söder om Mönsterås.
Gör: Angeliqa är fotograf på Nordic Nest i Kalmar, och driver även egen fotofirma. Fritte är dekormontör och originalare på egna företaget Daldorph Design.
Intressen: Angeliqa gillar inredning, renovering och att renovera möbler. Fritte spelar gärna tv-spel, snickrar och renoverar.
Det bästa med köket: Att det är praktiskt, och att det är ett härligt utrymme att vara i.
Favorit-kökspryl: Vår blandare i mässing. Den är superfin och även praktisk då man kan dra ut en slang när man ska spola av vasken. Även vår keramik från Paradisverkstadens serie ”Lantliv” är en favorit!

Våra bästa köksrenoveringstips!

Tänk praktiskt och långsiktigt. Fundera på hur du kommer använda köket och ta gärna in professionell hjälp om du har möjlighet – de har lång erfarenhet och kan komma med lösningar som du inte tänkt på. Spendera inte pengar på material som inte håller, satsa hellre på lite bättre kvalitet. Våga vara lite jobbig och ställ krav till din köksleverantör!

Göm tekniken. Att gömma köksapparater och sladdar i lådor och skåp gör att köket får ett mer lugnt och harmoniskt intryck.

Var noga med belysningen. Belysningen är superviktig och du behöver flera olika sorter – både arbetsbelysning och ”mysbelysning”. Vi har till exempel byggt in ljusskenor i våra öppna hyllor över köksbänken. Tänk också på vilken färg det är på ljuset (om det är varmt eller kallt) och använd helst samma färg överallt. Att kunna dimma belysningen är viktigt!

Text: Emilia Thor
Foto: Angeliqa DaldorphWritten by

Emilia Thor

Previous Sommar i city
Next Hemma hos kaptenen