• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, May 20 2022

Kent skru(f)vade företaget till succé

Att kliva in i Skrufs Glasbruk är lite som att kliva in i tomteverkstaden som visas på julafton, men i stället för leksaker rullas det lyxigaste av glas ut på ett band. Kent Elm, VD för Skrufs, plockar vant av en avsvalnad Daggvas och placerar den i en träback. Om man inte visste vem som var Kent hade det inte gått att gissa sig fram.

–     Man måste kunna skita ned sig, det är viktigt att allt flyter på, vissa blir chockade när jag säger att det är jag som är ägaren, skrattar han och gör en gest mot sina arbetskläder som inte på något vis särskiljer sig mot någon annans.

Färgat glas samsas med ofärgat glas på bord och ställningar runt om i lokalen. Det är vaser i olika former och storlekar. Lite längre in i den varma delen, hyttan, är glasblåseriet i full gång. Ett arbete som handlar om oerhörd precision. I en av ugnarna värms glas upp som ska komma att blåsas och formateras till den populära Daggvasen. Det görs ungefär 60 Daggvaser om dagen. Tre ugnar är i gång dygnet runt, året om. Även om det inte riktigt var tanken från början.

–      Det här är vår reservugn, den har varit i gång i konstant i fem år. Då förstår du att vi har mycket att göra.

125 års jubileum

I år är det 125 års jubileum för Skrufs Glasbruk som omsätter 12 miljoner. Under pandemin har framgångssagan fortsatt spikrakt uppåt. Det har funnits ett uppdämt behov av att investera mer i våra hem, och vad är då exklusivare än högkvalitativa glaskreationer. Men att betala kostnaden för svenskt handblåst glas har inte alltid varit en självklarhet.

Skrufs Glasbruk gick i konkurs 2006. Kent hade arbetat som glasblåsare på företaget sedan 1987 och hade under de senare åren arbetat som produktionschef. Han hade några idéer på vad som skulle kunna förändrats och hur glasbruket kunde räddas. Hans pappa, som tidigare varit delägare i Skrufs Glasbruk, tycke även han att hans son skulle föra glasbruket vidare. Framåt kom glasbruken att övergå till att producera sitt glas utomlands och till och med att läggas ned, glasbruken Orrefors och Åfors lades ned under 2013. Trots detta har inte Kent en enda gång tvekat på att det var just det svenska glaset som skulle få Skrufs Glasbruk att överleva.

–      Ugnarna fanns kvar, redskap och till med glas var kvar. När jag fick nyckeln var det bara att köra på. Jag visste vad som behövde förändras, chefen måste vara delaktig och jag skulle styra företaget med familjeekonomi, som jag brukar kalla det, att använda pengarna försiktigt och pytsa in lite extra där det behövs. 

Lokalt familjeföretag 

Det är inte bara ekonomin som är familjestyrd utan det är nämligen familjen Elm som tillsammans driver företaget. Frun Marie har på senare tid engagerat sig mindre men döttrarna Sara och Frida har bland annat hand om ordrar och sköter fakturering. Just idag är Sara på plats och graverar in loggan på det blåsta glaset. Kents svärsonen är också glasblåsare i hyttan.

För drygt två veckor sedan fick Skrufs Glasbruk en utmärkelse, och det är inte den första i ordningen och garanterat inte den sista, Residence magazine som är Sveriges ledande designmagasin utsåg Skrufs till ”Årets producent”. Precis som tidigare motiveringar var det just med anledning av glasbruket producerar lokalt och handblåst glas.

En betydande faktor till att Skrufs Glasbruk idag är ledande när det kommer till kvalitativt svenskt glas är den Daggvas som är formgiven av Carina Seth Andersson och började säljas hos Svenskt Tenn i Stockholm 2009. En gång i veckan skickar Skrufs Glasbruk upp ungefär tio pallar med vaser till Svenskt Tenn. De som inte känner till de populära vaserna som Dagg, Kolonn och Pallo har förmodligen sett dessa i kopior hos kedjorna. Kent ser att det dyker upp kopior för en mycket billig peng som produceras utomlands i var och varannan butik. 

–      Det är viktigt att komma med nyheter och tänka nytt. Det var just det Carina gjorde med daggen, hon utgick från Stockholmarna, för dem är skogen och daggdropparna något exklusivt. Det var också så hon motiverade att den skulle göras här, i skogen i Småland.

Namn: Kent Elm

Ålder: 56 år

Gör: VD på Skrufs Glasbruk

Familj: Frun Mari Elm, döttrarna Sara och Frida och tre barnbarn.

Bor: Hus i Skruv

Intressen: Kent är hockeyintresserad och håller på Tingsryd. Han tycker om att ha olika projekt hemma i huset. Den första juni får han och frun Mari tillgång till en nybyggd lägenhet i Färjestaden. Kent har inte haft en sammanhängande sommarsemester på 16 år och ska tillåta sig vara lite mer ledig. Men det går också att pendla från Färjestaden, menar han.

Text: Maja Olsson

Foto: Lina Alriksson

 

Written by

Maja Olsson

Previous Var snabbare än tjuven!
Next De ljuva månaderna på kolonilotten