Maria Karlbom är ett känt ansikte för många då hon driver Blomman för dagen - men hon har också en alldeles magisk kolonilott. Allt som oftast flyttar hon hit i april och bor sedan i sin lilla stuga fram till september.
En blomstrande verktygslåda på arbetsbänken.
Det var när Maria var 33 år som hon köpte kolonilotten i Kalmar Södra Koloniträdgårdsförening. Stugan var i behov av att rustas upp och hon ville sätta sin egen prägel på kolonin.
Jag bodde i lägenhet och var trött på att göra utflykter så fort det blev fint väder. Jag ville ha något eget. Det gamla paret som sålde kolonin ville dessutom gärna att jag skulle ta över den, säger Maria och tänker tillbaka på vilken investering i livskvalité hon gjorde i tidig ålder. På den tiden var det trots allt mest pensionärer i kolonilotterna intill, skrattar hon.
Tivoli i trädgården
När vi besöker Maria i början av juni har hon nyligen flyttat in i sin stuga för säsongen. Det har varit lite kyligare i år och det har funnits mycket att göra i den charmiga lilla blombutiken. De 22 kvadraten innehåller egentligen allt hon behöver. Hon har valt att satsa på en ordentlig spis och en micro – för att göra stuglivet så bekvämt som möjligt. Och det är trots allt inte här hon spenderar det mest av sin vakna tid. Hon påtar i trädgården till sent på kvällen, på så vis samlar hon energi och slappnar av på samma gång.
Blombordet har Maria fått av sin mamma och är en storfavorit.
– Jag odlar mest blommor, men också tomater, jordgubbar och potatis. Från början odlade jag mer grönsaker men jag hann inte äta upp allt, säger hon med ett leende.
Kolonin är belägen i söderläge, solens strålar ligger därför på från morgon till kväll. Maria beskriver det som en fröjd att se när blomma för blomma slår ut. Pionernas små knoppar i rabatten står på tur.
– Just nu tittar mina aklejor upp lite varstans. Det gör ingenting om de växer utanför rabatten. Allra härligast är det när mina fantastiska höstanemoner blommar.
Men den som tror att floristen har en välkomponerad trädgård tror fel.
Ett symaskinsbord bär upp ett finurligt handfat.
– Jag brukar kalla min koloni för lite av ett tivoli eftersom jag ofta tar med överblivna blommor från butiken och planterar här.
Rosor och rosé
Koloniföreningen är uppdelad i olika kvarter. Där de olika indelningarna sköter området utanför stugorna, har gemensamma städdagar och turas om att anordna midsommarfirande. Ibland blir det en och annan boulerunda.
Förr i tiden sa man att det bjöds på sju sorters kakor i kolonierna, nu bjuds det snarare på sju sorters rosé.
Maria syftar lite skämtsamt på att det också blir en hel del härliga kvällar med ett glas vin i den vackra miljön. Det finns gott om sociala ytor, det finns både en pergola med en sittgrupp och en utemöbel längre bort inbäddad i grönskan. En vit hängmatta gungar lite lojt i vinden men den är mer som en accessoar. När Maria väl lägger sig i den och spanar ut över trädgården får hon ofta en idé – och vips har hon fattat tag i ett trädgårdsverktyg.
Maria vattnar sina dahlior.
Trädgårdsbuketten - Marias bästa tips!
* Buketten behöver inte vara färgkoordinerad – tvärtom.
* Jobba med blad, kvistar för att få in det gröna.
* Låt växterna få behålla sina naturliga egenskaper. Axstrån är fina att ha i en bukett, låt de då vaja högt som de gör naturligt. Likaså om en blomma växer lågt, låt den vara låg i buketten. Extra fint och lantligt känns det om du sedan placerar din bukett i exempelvis en mjölkkanna.
Maria Karlbom
Ålder: 50
Gör: Driver blomsterbutiken Blomman för dagen i Kalmar.
Bor: I en lägenhet på Ängö och under sommarmånaderna i kolonistugan.
Favoritblomma i koloniträdgården: Höstanemon.
FAKTA
Kalmar Södra Koloniträdgårdsförening grundades 1917 och består idag av 105 kolonistugor belägna strax söder om länssjukhuset i Kalmar. Mellan april och oktober kopplas vattnet på och många kolonister flyttar då in i sina stugor. Som besökare får man gärna vandra runt och njuta av trädgårdarna och det hålls föreläsningar och evenemang så som öppna trädgårdar på somrarna.