• Nytt Boende
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Sociala Medier & Event
  • Läs Nytt Boende online
  • Om oss
  • Kontakt
Annie Skarpnord, December 11 2024

Julbaka med saffran 

Ingen jul utan saffran! Denna dyrbara och fantastiska smaksättare som gör dina bakverk alldeles gyllengula och vackra. Det finns nog inget som både smakar och doftar så mycket jul som just saffran. Här delar jag med mig av fyra favoritrecept att baka till tonerna av din favoritjulmusik. God Jul till er alla! 

Annie jobbar till vardags som redaktör på Nytt Boende, men älskar att baka och driver på fritiden bakkontot @annie.elvira på Instagram. 

Saffransbiscotti med choklad & apelsin
(ca 48 st)
Spröda, knapriga och otroligt goda blir dessa italienska skorpor med smaker som verkligen gifter sig: saffran, mandel, choklad och apelsin. Ett måste att baka både till glöggminglet och julfikat!  

Ingredienser: 
100 g smör
0,5 g saffran (1 kuvert) 
1,5 dl strösocker 
2 ägg 
5 dl vetemjöl (motsvarar 300 g) 
1 tsk bakpulver 
75 g mandel 
100 g mörk choklad, 70% 
1 apelsin (skalet) 

Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. 
- Smält smöret i en kastrull och blanda i saffran. Häll över i en bunke och låt svalna. 
- Riv ner skalet av apelsinen i smör- och saffransblandningen tillsammans med ägg och socker.  
- Blanda mjöl och bakpulver. Hacka mandel och mörk choklad grovt. Rör ner allt i äggblandningen och arbeta ihop till en deg. 
- Dela degen i fyra delar. Rulla varje del till en längd, ca 30 cm lång, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
- Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut dem och låt svalna några minuter. 
- Sänk ugnstemperaturen till 100°. 
- Skär varje längd i ca 12 sneda skivor och lägg dem med snittytan uppåt. Torka biscottin mitt i ugnen i 1–1,5 timme med ugnsluckan lite på glänt tills de känns torra. Vänd gärna på dem efter halva tiden. 
- Låt svalna och förvara i lufttäta burkar. 

Saffransglass 
(ca 8 pers)
Denna krämiga och smakrika saffransglass serveras med salta pistagenötter & grädde. Perfekt att vispa ihop i förväg och avnjuta som juldessert, eller sätt i tomtebloss och servera på nyårsfesten! 

Ingredienser: 
5 dl vispgrädde 
1 förp saffran (à 0,5 g) 
1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g) 
1 krm salt

Till servering: 
Vispgrädde 
Salta rostade pistagenötter 

 Gör så här: 
- Vispa grädden, lite hårdare, tillsammans med saffranet. 
- Vänd ner kondenserad mjölk och salt i grädden och rör till en jämn smet. Häll smeten i en brödform som rymmer ca 1 liter. 
- Ställ in formen i frysen i minst 6 timmar. 
- Ta ut glassen från frysen ca 10 minuter före servering. 
- Servera med lättvispad grädde och grovhackade pistagenötter. 

Saffranskola 
Ingen jul utan kola! Den här saffranskolan får smak av både flingsalt och citron och är otroligt god.  

Ingredienser:  
50 g smör 
3 dl strösocker 
3 dl vispgrädde 
1,5 dl ljus sirap 
1 tsk vitvinsvinäger 
1 g saffran (2 kuvert) 
1–2 tsk flingsalt 
Citronzest från 1 citron (kan uteslutas)  

Gör så här: 
- Blanda alla ingredienser utom saffran, flingsalt och citronzest i en tjockbottnad kastrull som mäter ca 21 cm i diameter.  
- Koka upp och låt koka på medelvärme till 129°. Rör då och då. (Har du ingen termometer, gör kulprovet efter ca 30 min kokning).  
- Vid rätt temperatur, ta kastrullen från värmen och rör ner saffran och eventuellt citronzest om du vill ha det. Häll kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm. Strö över flingsalt.
- Låt svalna i rumstemperatur och skär sen kolan i bitar. Slå in i smörpapper och förvara i kylskåp.  

Rulltårta med saffran & vit choklad 
(ca 10 portioner) 
Lättbakad och god rulltårta med juliga smaker. Servera som den är till fikat eller klicka på grädde och frysta lingon eller hallon så blir det en härlig julbakelse!  

Ingredienser:  
3 ägg 
1,5 dl strösocker 
1 msk vatten 
0,5 g saffran 
2 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 

Vit chokladfyllning: 
150 g vit choklad 
50 g rumsvarmt smör 
1,5 dl florsocker 
150 g naturell färskost 

Till servering: 
Hallon eller frysta lingon
Vispgrädde 

Gör så här: 
- Sätt ugnen på 250°. 
- Blanda vatten och saffran. Vispa ägg och socker vitt och poröst.  Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med saffransvattnet. 
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Bred ut smeten jämnt över plåten.  Grädda i nedre delen av ugnen ca 5 min. 
- Häll strösocker på ett nytt bakplåtspapper och vänd över botten på det, ta av papperet som botten bakats på och låt svalna under handduk. 
- Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikron. Låt svalna något. 
- Vispa ihop färskost och rumsvarmt smör. Tillsätt smält choklad och florsocker. Vispa till en slät smet. 
- Fördela fyllningen över rulltårtebotten. Rulla ihop med skarven nedåt.
- Låt vila i kylskåp ca 30 min innan du skär upp den. 
- Servera som den är eller med vispad grädde och bär. 

 

Written by

Annie Skarpnord

Tags

Previous En stilfull jul på Ängö
Next Gabriel Kakelugnar – gediget hantverk med själ