• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, August 28 2023

En grönskande oas

I Vassmolösa har Therése Eriksson och hennes familj skapat en grönskande oas. Just nu är trädgården full av blomstrande dahlior och i köksträdgården skördas morötter, rädisor och frodiga kålplantor.

När man kommer åkandes längs vägen ser man direkt vilket hus som tillhör Therése Eriksson och Nicklas Gunnarsson. Det gröna sekelskifteshuset från 1909 är omgärdat av en prunkande trädgård – fylld med både blommor, grönsaker, vackra träd och fiffiga hemmabyggen. Sedan familjen flyttade in för 13 år sedan har de skapat sig en riktig oas, men egentligen var det ren tur att de ens fick köpa huset.

–Vi förlorade budgivningen, men fick köpa ändå. De som hade lagt det högsta budet ville fundera över helgen men säljarna ville göra klart affären direkt, berättar Therése.

Lyckan var total. För trots att huset inte alls var i det skick det är i idag, hade både Nicklas och Therése förälskat sig i huset och såg dess potential – bortom de furubeklädda väggarna och plastmattorna på golvet. Under åren har de sakta men säkert renoverat hela huset på ett smakfullt och personligt sätt. Ytskikten har fräschats upp, man har lagt in nya golv och renoverat kök och badrum. För några år sedan gjorde man även en lite större ombyggnation, bland annat i form av ett stort och härligt utbygge som nästan ger känslan av ett uterum. Med fönster åt alla håll får man ett magiskt ljusinsläpp och gränsen mellan ute och inne suddas ut.

–Att bygga ut är det bästa beslut vi har tagit. Vi är här jättemycket, umgås eller dukar upp till middag. Det är också jättemysigt att fira jul här – att pynta och ställa in en stor julgran, säger Therése.

 Sommartid står dörren alltid öppen ut mot den stora terrassen där Nicklas har byggt ett eget utekök i betong. Både Nicklas och Therése är väldigt kreativa av sig och det mesta i trädgården har de byggt själva, bland annat stora odlingslådor i betong och ett litet växthus till tomaterna, som är byggt av gamla fönster. Trädgården är också full av olika sittplatser, vackra stenläggningar och grusgångar vilket gör den extra mysig att gå omkring i. Det senaste projektet är köksträdgården där man nu kan skörda allt från majs och morötter till mangold, bönor och olika sorters kål.

–Sedan vi flyttade till huset har vi båda fått ett stort trädgårdsintresse, men vi har lite olika roller. Jag är den som tar hand om blommorna, odlar och försår, medan Nicklas är den som bygger och gjuter olika grejer. Han är också mycket bättre på att rensa ogräs, säger Therése.

 Att hon har ett stort intresse för blommor märks tydligt både i trädgården och i hennes sociala medier, där hon brukar lägga ut tips och inspiration. Sedan förra året har Therése också en alldeles egen blomsterkiosk som hon fyller med färggranna buketter. Sedan kan folk titta förbi och köpa med sig buketter hem. Det går också att beställa om man önskar sig en speciell bukett.

–Jag tycker det är så roligt att binda buketter, det blir lite som meditation och man försvinner för en liten stund. Jag har så mycket blommor att det räcker och blir över och då kom jag på idén med blomsterkiosken och att sälja buketter vid vägen. Hittills har det funkat jättebra, säger Therése.

I trädgården växer allsköns sommarblommor men hjärtat klappar lite extra hårt för dahlior – som finns i många olika färger och former. Några av Therése absoluta favoritsorter är bolldahliorna ’Cornel Bronze’ och ’Sweet Suzanne’ men också den lite större tallriksdahlian ’Cafe au Lait’. När Nytt Boende kommer på besök har Therése ett ärofyllt uppdrag på gång. Dagen efter ska hon nämligen binda sin allra första brudbukett.

–Det är en ära att få frågan, men det känns också lite pirrigt. Blommorna måste ju vara i sin absolut finaste form på själva bröllopsdagen. Just den här kommer gå i gula och aprikosa toner. Jag vet att jag kommer ha med solrosor, men resten får vi se, säger Therése.

Vi bor här
Namn: Therése Eriksson, 40 år och Nicklas Gunnarsson, 41 år tillsammans med barnen Elsa, 13 år och Bosse, 10 år. I familjen ingår även katten Svea.
Gör: Therese är lärare på Djurängsskolan och driver ett eget företag. Där jobbar hon med sina sociala medier samt fotar och skriver för olika tidningar, bland annat Kalmarposten. Nicklas är frisör. Han har även en liten ateljé på tomten där han målar tavlor och skapar på olika sätt.
Huset: Huset är byggt 1909, ligger i Vassmolösa söder om Kalmar.
Intressen: Trädgården, titta på film hela familjen tillsammans och följa med på barnens aktiviteter. Elsa spelar teater och Bosse spelar fotboll.
Favoritplats i hemmet: Altanen. Vi gillar särskilt att vi har fått vår uteplats att kännas som en liten innergård och att den smälter så bra ihop med utbygget.
Vår stil: Ljus och ombonad. Vi gillar blandningen av hemmabyggen, designmöbler, second hand och arvegods. Det speglar nog oss rätt bra!
Instagram: @villagronska och @blomsterkiosken.gronska

Så skapar du en mysig trädgård – Therése tipsar!

Text: Emilia Thor
Foto: Lovisa Furubo

Written by

Maja Olsson

Previous Nya mål i sikte
Next Sensommarfint med fakirer