• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, December 9 2021

Vinterfint i trädgården

Skapa en välkomnande entré med vintervackra växter, granris och ljusslingor. Floristen Malin Björkholm på Öland ger sina bästa tips och visar inspiration från sin egen trädgård.

Malin Björkholm
Florist, blomsterinspiratör och influencer som bland annat driver det populära Instagramkontot @_garaget och bloggen www.i-garaget.se. Hon bor i Färjestaden på Öland och älskar att skapa vackra miljöer till hem och trädgård.

Fem frågor

Vilka är dina bästa tips för att skapa en välkomnande entré i vinter?

–På vintern springer man inte runt i trädgården på samma sätt, så därför tycker jag att man ska samla krukor och ljuslyktor nära dörren. Gruppera gärna så känns det lite maffigare. Det är också fint att bara lägga granris på marken eller på ett bord, och gärna tillsammans med ljusslingor. Jag brukar använda ljusslingor med timer – då lyser det fint när man kommer hem. Ljusslingor på batteri är också smidigt, då kan man gömma batteridosan under granriset eller lite mossa. Det behöver inte heller vara blommor i alla krukor, utan kan räcka med granris eller tallris. Riset kan du bara sticka ner i en kruka som du tidigare haft blommor i, och när jorden fryser så sitter det fast där. Piffar du med en ljusslinga så har du ett billigt men effektfullt arrangemang!

Har du tips på växter som både är vackra och klarar kylan?

–Julrosor klarar kyla ganska bra, men även silvertrassel och vinterbär – som finns i både rött och grönt. Hyacinter tål kyla, men inte för många minusgrader. Sätt dom gärna lite skyddat, exempelvis på en veranda med tak. Att täcka jorden med mossa kan också skydda mot kyla. Fördelen med att ha hyacinter utomhus när det är kallt är att de håller sig knoppiga – och då är de som allra finast enligt mig!

Finns det något man ofta glömmer?

–Oftast så glömmer man blickfång – sådant man ser när man tittar ut från sina fönster. Du pyntar ju för din egen skull och vill kunna njuta av dina blommor och arrangemang. Därför är mitt tips att tänka på siktlinjer och hur saker ser ut inifrån. Jag brukar till exempel göra arrangemang som jag ser när jag tittar ut från köksfönstret eller vardagsrummet! Något annat som är viktigt att tänka på är att man endast får plocka löst material i naturen, annars måste du fråga om markägarens tillåtelse.

Hur gör man för att trädgården inte ska se så grå och tråkig ut?

–Satsa på mycket vintergrönt och växter med form, som håller sig fina året om. Har man endast perenner kan det lätt bli ganska grått framåt vintern. Detta är bra att tänka på redan när man planerar sin trädgård, men har man inte gjort det kan man sätta ut krukor med granris eller annat vintergrönt. Sedan tycker jag att man ska bombardera trädgården med ljusslingor, både i träd och buskar. Jag har säkert 100 ljusslingor i min trädgård och det gör så himla mycket!

Om man bara ska satsa på en grej, vad skulle det vara?

–En krans på dörren är alltid trevligt och välkomnande!

Foto & Styling: Malin Björkholm
Text: Emilia Thor

Written by

Emilia Thor

Previous Konstnären på Kattrumpan
Next "Vår julgran är 3,5 meter hög"