• Nytt Boende
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Sociala Medier & Event
  • Läs Nytt Boende online
  • Om oss
  • Kontakt
Thérese Eriksson, October 2 2024

Torpet vid fälten 

En inställd visning ledde till att Mathilda och John hittade sina drömmars ställe – ett torp mitt bland blomstrande ängar och öppna fält en bit söder om Kalmar. Här har de, efter många års renovering, skapat en fridfull plats för hela familjen med prunkande trädgård och charmig inredning.  

Längs en liten väg som går genom fält och lövskog ligger det lilla faluröda torpet med fönsterbågar och dörrar målade i varm ockra och mossgrönt. Det ser ut som hämtat ur en saga, med stenmuren, den kullerstensbelagda gången och äppelträdet med hängmattan, som är gjord av en vacker gammal trasmatta. På gården pickar några hönor och en stolt tupp som då och då galer så det ekar i hela området. Här bor Mathilda och John, tillsammans med sina två barn Astrid, 5, och Björn, 2.   

– Vi skulle på en visning längre bort och hade åkt från Malmö där vi bodde då, säger Mathilda, men huset blev sålt i förväg och visningen blev inställd. Vi körde en sväng i området och hittade torpet, som då var helt öde.   


Torpet hade stått tomt i 25 år och var illa däran, men både Mathilda och John kände direkt att det här var huset de hade letat efter.  

– Det påminde mig om min uppväxt i Löttorp och John fick minnen från sin barndoms somrar i Karlskrona skärgård. Vi kände båda att vi måste få reda på vem som ägde huset så vi knackade helt enkelt på hos grannen. Det var så nervöst, men när dörren öppnades möttes vi av världens goaste människa!  

Det visade sig vara grannens bästa vän som ägde torpet och hon såg till att de fick mötas redan dagen efter. Från mötet kom de med en handskriven lapp med löfte om att köpa torpet.  

– Vi hade aldrig byggt något innan, men när vi fick tillträde satte vi i gång direkt, både med renoveringen och att bygga ut torpet. Allt är byggt på känsla! Vi har googlat, frågat folk och satt oss in i varje liten del. Sen har vi gjort allt helt själva tillsammans med Johns pappa Leffe. Därför har det tagit rätt lång tid, säger Mathilda.  

– Jag är uppväxt med föräldrar som har fixat mycket och vi barn har alltid fått vara med. Det har gjort att jag inte är så rädd för att göra fel. Det löser sig alltid, skrattar hon.  '

Originalbyggnaden var ett mindre hus bestående av ett rum och en hall, som paret har rustat upp och gjort till ett hem för hela familjen.  

– Besluten har hela tiden fått växa fram i stilla takt. Vi vill mycket och har alltid olika projekt på gång, men eftersom vi gör allt själva får det också ta sin tid. Det gör också att vi får de bästa och mest genomtänkta resultaten till slut, säger Mathilda och blickar ut över det milsvida landskapet som går från ängsmark till skog borta vid horisonten.  

Hon berättar att hon är drivande och impulsiv, medan John är mer eftertänksam i sina beslut. Tillsammans är de en perfect match.   

– Visst blir det konflikter ibland eftersom vi är så olika, men oftast har vi en väldigt bra balans. Han dämpar ner mig och jag speedar upp honom, så vi kompletterar verkligen varandra, säger Mathilda.  

– Vi har båda ett estetiskt öga och samma vision. Ibland tycker vi olika, men i grunden har vi samma smak och stil. Båda är väldigt inredningsintresserade och det är roligt att ha det gemensamt, fortsätter hon.



 

Torpet tros ha anor från sent 1700-tal, då det förmodligen var ett soldattorp, men den sista familjen som bodde här var fiskare. Mathilda och John har renoverat med känsla för byggnadens historia och sett till att det fått behålla sin gamla charm, både exteriört och interiört. I originalbyggnaden är taket öppet i nock vilket ger rummet rymd, trots sin ringa storlek. I kökssoffan finns vackert broderade kuddar och på väggen hänger kransar av torkade blommor. Små handplockade allmogedetaljer finns lite här och där i det rustika köket och mitt i rummet skapar kaminen myskänsla och värme under kyliga dagar.  

– Vi jobbar mycket med återbruk. Det är bra för både plånboken och miljön, säger Mathilda. Dessutom får man ett mer unikt hem. Vi tycker båda att det är tråkigt med nytt, vi vill hellre ha det som ingen annan har. Och så försöker vi vara kreativa med naturmaterial.  

Inspirationen kommer mestadels från andra gamla hus och paret eftersträvar ständigt att bygga så autentiskt som möjligt och med lokal anknytning.  

– Takpannorna är gammalt och återbrukat, vi har köpt brädor av grannen som sågat upp virke från skogen i trakten och Ölandsstenen är andrahandssortering. Målet är att även utbyggnaderna ska se ut som de alltid har stått här. Vi vill ha en lågmäld stil som passar husets själ. Det gäller att tänka till i varje detalj, så det blir rätt, det ska kännas torpigt säger Mathilda.  

I den generösa trädgården samsas prunkande rabatter med odlingar av olika slag, hönshuset är byggt av det gamla dasset och en näpen liten flaggstång som med sina 6 meter passar perfekt i proportion till huset. Här finns biodling, små fruktträd och olika uteplatser för avkoppling, allt omgärdat av en charmig stenmur. Det är som att befinna sig mitt i en Lindgrensk saga.  

– Vi försöker odla så mycket vi kan och är självförsörjande på lök och potatis. Det gäller att satsa på det som är enkelt och som trivs i jorden här. Jag saftar och syltar och plockar massvis med blåbär i skogen runtomkring, säger Mathilda.  

Planerna och drömmarna framåt är många. En verkstad ska byggas på tomten, vardagsrummet ska göras om och så vill familjen bygga både plank, pergola och växthus. John drömmer om ett finsnickeri för gitarrbyggen och Mathilda önskar sig en ateljé med möjlighet att skapa keramik. Men det är ingen stress.  

– Drömmen är att fortsätta utveckla både fastigheten och våra kreativa sidor. Men det ska komma från lust, inte för att man måste, säger Mathilda och dukar fram hembakade kokostoppar och kaffe på de blåmålade möblerna under äppelträdet.  

Om:
Här bor: Mathilda, 31 år, John, 36 år och barnen Astrid, 5 år, och Björn, 2 år. 
Huset: Ett torp med anor från 1700-talet, en bit söder om Kalmar.  
Gör: Mathilda är parkarbetare och John är fibertekniker. 
Instagram: @torpochting


Våra bästa renoveringstips:

Foto: Lovisa Furubo 

 

 

 

 

 

Written by

Thérese Eriksson

Tags

Previous Skördetid & byte av årstid