• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, March 27 2019

Stilren design från Småland

Det småländska familjeföretaget Cooee skapar design med ett stilrent, skandinaviskt uttryck. Mest kända är de för den runda vasen ”Ball” som blivit lite av en modern designikon. Vi har pratat med Catrine Åberg som är grundare och Creative Director på Cooee.

Hej Catrine! Berätta om företaget Cooee Design!
– Familjeföretaget Cooee grundades 2008 i Lagan och är idag ett av de ledande varumärkena inom skandinavisk design. Till en början stod familjen Åberg för allt från design till tillverkning, men idag har vi även börjat samarbeta med andra designers. Resan började dock inte med inredning utan med smycken i material som plexiglas och corian. De blev väldigt attraktiva och man kunde ofta mötas av produkterna i de ledande modetidningarna.

Har du alltid varit intresserad av design?
– Jag växte upp i en miljö där det fanns ett stort intresse för konst och design. Min farmor var konstnär, min morfar konsthandlare, min farfars bror var designer på 50-talet och jobbade bland annat ihop med Arne Jacobsen i Danmark. Mina föräldrar brukar berätta att jag la märke till detaljer när jag var väldigt liten och målade mer detaljer i en teckning än andra barn i samma ålder. Jag radade färgpennorna efter färg och lånade min pappas videokamera och gjorde egna reklamfilmer.

Hej Catrine! Berätta om företaget Cooee Design!
– Familjeföretaget Cooee grundades 2008 i Lagan och är idag ett av de ledande varumärkena inom skandinavisk design. Till en början stod familjen Åberg för allt från design till tillverkning, men idag har vi även börjat samarbeta med andra designers. Resan började dock inte med inredning utan med smycken i material som plexiglas och corian. De blev väldigt attraktiva och man kunde ofta mötas av produkterna i de ledande modetidningarna.

Hur skulle du beskriva er stil?
– Skandinavisk elegans. Vi tilltalas av det minimalistiska och jobbar med färger som fungerar ton i ton med varandra.

Du har varit på en del mässor senaste tiden, vad kan du se för trender just nu?
– Just nu är den stora trenden att det inte ska vara någon ny trend i år. Man vill satsa på långvarighet bland produkterna och låta dem bli klassiker. Precis som förra året dominerar jordnära och brända toner. Detta kan kombineras med nyanser av gult, såsom ockra och lejongul men även varianter rosa, blush, terracotta och korall som verkar vara årets accentfärger. Bulliga, mjuka former på möbler. Teddy-textilier. Rotting fortsätter att synas mycket, likaså torkade blommor som pampas och vass.

Vad har ni själva lanserat för nyheter?
– Till våren kommer det två nya färger, ochre och cinder rose, som båda passar väl till våra tidigare kulörer. Förra året lanserades en vas som heter ”Pillar vase” som blivit en av våra storsäljare. Till våren kommer en mindre version av denna. Det kommer även en ny storlek på vasen ”Pastille” som vi lanserade förra året. Vi har även tagit fram skulpturer i samarbete med den svenska konstnären Kristiina Haataja. De är anpassade i höjd, former och färger för att passa vår övriga kollektion. Mottagandet har varit fantastiskt!

Du har även ett väldigt populärt Instagram-konto, @catcooee. Berätta om det!
– Jag startade med Instagram när det var precis nytt på marknaden och jag fick stora konton inom mode- och designbranschen att följa mig. Namnet @catcooee kom till kvickt när jag startade kontot och inte visste vad jag skulle kalla det. Jag ville det skulle vara en mix av mig personligen i kombination med mitt företag, men hade ingen aning om vart appen skulle ta mig. Jag har alltid haft en passion för att fotografera, färgkoordinera och sätta ihop stilleben vilket har utmynnat i inspirerande samarbeten och möten med välkända Instagrammare runt om i världen. Jag försöker mixa bilder på Cooees design med interiör, mode, mitt hem och familj, blommor och resor som är en stor passion.

Du bor i Ljungby, kommer du ursprungligen därifrån?
– Jag är uppväxt i ett samhälle utanför Ljungby som heter Lagan. Efter gymnasiet bodde jag i Stockholm och många år utomlands (Dublin, London och Sydney) innan jag flyttade tillbaks och startade mitt företag.

Hur ser det ut hemma hos er?
– Vi flyttade nyligen in i vårt nuvarande hem efter en omfattande renovering. Vi la in ny fiskbensparkett som vitoljades, ett sandfärgat kök från Nordiska Kök med sandsten till bänkskiva och svarta detaljer i det annars sobra köket. Hela hemmet ville vi skulle andas skandinavisk elegant och harmoni. Vi har hört från gäster att de känner sig så lugna i hemmets toner. Vi mixar designikoner och familjeklenoder med vår egna design i hemmet.

Ge oss några tips på hur man skapar ett trivsamt hem!
– Jag tror man finner ett lugn i just svala toner på väggarna, textilier och att mixa saker som betyder något för dem som bor i hemmet. Personliga saker gör hemmet intressant och inger värme. Låta hemmet växa fram så man inte gör förhastade beslut.

Catrine Åberg
Ålder: 39 år.
Bor: Ljungby.
Familj: Erik och sonen Carl Walde.
Gör: Grundare och Creative Director på familjeföretaget Cooee Design AB.
Intressen: Fotografera, resa, inredning, blommor, konst. Musikintresserad och går gärna på konserter. Fascinerad av ballet. Matlagning och uppskattar verkligen att gå på en bra restaurang.
Designer jag ser upp till: Norska arkitekten Danielle Siggerud är inspirerande. Älskar även Jean Prouvés formgivning av till exempel Vitra Standard Chair.

Written by

Nytt Boende

Tags

Next Kökstrender 2019