Annie Skarpnord, May 2 2025

Skadinavisk arkitektur på Dunö

När Jon och Sofia Flobrant valde att återvända till Kalmar efter många år i Stockholm blev de som nyförälskade i sin hemstad. Bland ekarna på Dunö har de byggt sitt forever home och låtit omgivningarna få avgöra husets design. 

Från början var paret inställda på att hitta ett hus i Stockholm och letade länge för att hitta ett ställe med bra läge och trädgård. Det var tufft att hitta drömhuset för en rimlig budget och efter otaliga visningar började de fundera över alternativ. 

– Jag är från Kalmar och Jon har pluggat här, så vi kände att det var dags att flytta hem och dessutom komma närmre familjen, säger Sofia. 

Sagt och gjort. Jon och Sofia köpte ett hus i Gamla stan, ett av få som inte har någon trädgård. 

– Det kändes mer som att bo i en lägenhet. Samtidigt var det nära till allt och vi trivdes bra, det var bara trädgården som saknades, skrattar Sofia och berättar att det var därför de valde att söka sig vidare. 

Dunö var från början inte alls på tapeten. Där är Sofia uppväxt och hon ville inte flytta hem till barndomskvarteren. 

– Jag har alltid gillat Dunö, förutom i tonåren när det kändes som världens ände. Vi var inställda på att bygga någon annanstans i stan, men när tomten på Dunö dök upp såg vi det på ett annat sätt, med vuxna ögon. Vi blev liksom nyförälskade i området, säger Sofia. 

 Att hitta en tomt på Dunö är i princip omöjligt, men Sofias föräldrar fick nys om en man som planerade att stycka av sin stora tomt och sälja en halvan. 

– Stig, mannen som bodde där, var hundra år och en riktig krutgubbe som ville ha liv och rörelse runt sig. Vi kom överens utan att tomten kom ut på marknaden och som gammal advokat skrev han alla dokument själv. När huset var byggt kom han över på fika och vi fick en fin relation. Vi saknar honom nu när han inte lever längre, berättar Sofia.  

 Det var viktigt för Jon och Sofia att bygga ett hus med respekt för tomtens natur och miljön runtomkring, med skog på den ena sidan och ha på den andra. De ville att huset skulle smälta in i omgivningarna och på bästa sätt nyttja utsikt och väderstreck. Ekarna på tomten skulle också bevaras.

– Tack vare Stig fick vi mycket historia kring tomten. Här fanns en äppellund som han planterat med sin pappa på 30-talet, stenmuren som de byggt för hand och alla pampiga ekar. Vi ville att huset skulle möta allt det, både genom materialval och arkitektur, säger Sofia. 

Redan från start visste att de ville ha någon form av ladhus och de tittade på mängder av referensobjekt hos olika husleverantörer. 

– Det var svårt att hitta ett nyckelfärdigt hus som passar tomten, så vi skulle hitta en lösning för att kunna rita och bygga själva i stället, säger Sofia.

 Betjänad föll på Hem1 i Karlskrona – ett husföretag som erbjuder arkitektritade hus på totalentreprenad.  

 – Vi har inte kunskapen att rita ett hus själva, så det var perfekt att få hjälp av en arkitekt. Tillsammans bollade vi fram allt från husets planlösning till materialval. Det har varit väldigt många val under resans gång, men vi har utformat huset som vi vill. Bland annat valde vi faltak, ett yttertak av trä som inte är så vanligt, säger Sofia. 

– Hela förloppet har varit väldigt smidigt och en positiv upplevelse. Tack vare att vi tog totalentreprenad har vi kunnat njuta av bygget utan stress eller att det tär på relationen, fortsätter hon.  

 1,5 år efter första mötet med arkitekten var det 160 kvm stora huset färdigt. Och visst smälter det in på tomten på ett mycket smakfullt sätt. Fasaden i furu, inspirerad av ekarnas färgskala, kommer gråna med tiden. Samma träslag valdes även till trall och tak, men eftersom de slits på olika sätt ser de olika ut. På insidan består nedervåningen av de öppna, sociala ytorna med kök, vardagsrum och parets eget sovrum, medan övervåningen är tillägnad barnen med deras två sovrum och alla rum. 

– Det bästa med vårt hem är att vi separerade på de sociala ytorna och barnens utrymmen. Här nere kan man inreda mer vuxet och där uppe finns plats för lek. Målet var att skapa ett hem man får leva i, att det finns ytor för livets alla skeden. Vi ville ha ett dansgolv och avvarade en stor yta mellan kök och vardagsrum som är omöblerad. Där kan vi dansa, mingla och ha nyårsfester med klackar, skrattar Sofia. 

Inredningsmässigt är hemmet inrett i klassisk skandinavisk stil, med tidlösa designmöbler och ett minimalistiskt uttryck. Skira gardiner släpper i mjuka solstrålar och rena linjer genomsyrar hemmets alla vinklar. Färgskalan går i jordnära toner och hemmet andas harmoni och lugn.

– Vi har ingen crazy stil, men gillar designklassiker och det är kul med en 60-talsflört. Vissa möbler är designade på 60-talet men är ändå tidlösa. Fram till nu har vi haft det ganska avskalat, men vi satsar på att ta in mer personliga detaljer, färger och göra hemmet varmare, säger Sofia som även jobbar med inredning och har ett stort intresse för form och design. 

Väggarna är avskalade och tillåter skuggspel att dansa på de rena ytorna. De stora fönstren agerar tavlor som tar i naturen utanför, en känsla som förstärks av de framträdande träramarna på insidan av varje fönster. Utanför finns den efterlängtade trädgården som är familjens nästa projekt. 

– Vi har precis haft en landskapsarkitekt här, som vi har fått en riktig drömskiss av. Tanken är att skapa rum i trädgården och olika ombonade och insynsskyddade platser. Vi kommer inte göra allt på en gång, men nu finns en plan för hela trädgården. Drömmen är också att bygga en pool framöver, säger Sofia. 

I maj har familjen bott i huset i två år och de ser fram emot många år till. 

– Att ha hus är en ständig process. För mig är inredning något levande som förändras hela tiden. Vi ser fram emot att förädla det vi byggt upp och utvecklat på olika sätt. Det här huset är perfekt för oss både nu och i framtiden.


Written by

Annie Skarpnord

Previous Karta Nytt Boende Mässan Oskarshamn
Next Västerbottens drottning talar ut: "Jag har städhjälp".