• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, January 13 2022

Så skapar du ett hållbart hem

Frida Ramstedt driver en av Nordens största inredningsbloggar och har gjort succé med boken ”Handbok i inredning och styling”. Frida Ramstedt har alltid haft ett stort intresse för inredning och brukar säga att hon fick det i modersmjölken.

Redan som liten ammades hon i en designklassiker (Bruno Mathsons Jetson-fåtölj) och så småningom fick hon följa med mamma och mormor på både auktioner och möbelbutiker. Idag är hon en av Nordens främsta influcencers på ämnet och har drivit bloggen Trendenser.se i över 15 år. 

Frida har även ett populärt Instagramkonto och har gjort succé med boken ”Handbok i inredning och styling”, som har i dagsläget har översatts till 27 språk och sålt i flera hundratusen exemplar. Boken är precis vad den heter, en handbok, full av tips och grundläggande principer kring hur man inreder sitt hem för att få det både välfungerande och harmoniskt. Något som Frida själv kände att hon saknade.

–Idag finns otroligt mycket bildinspiration att tillgå för den som är inredningsintresserad och ett enormt utbud av saker att inreda med, men samtidigt är det väldigt få som berättar HUR man kan möblera och inreda rent konkret för att skapa ett trivsamt hem, säger Frida.

Hennes främsta tips är att utgå från sig själv, men inte bara från vad man tycker är snyggt utan också från sin kropp. Vad är skönt, vad är bekvämt, vad får mig att sänka axlarna och må bra?

–Börja med en superenkel fråga. Vill du att ditt hem ska vara lugnt och harmoniskt (som i avstressande och avkopplande, där du kan vila dina sinnen)? Eller vill du att ditt hem ska spraka av liv och energi, ha plats för stora bullriga middagar med familj och vänner och osa av energi? Beroende på vad du prioriterar mest kan du anpassa allt från möblering till färgval till konst och fokuspunkter i rummet, säger Frida.

Ett vanligt misstag är dock att titta för mycket på inspirationsbilder i sociala medier – miljöer som är vackra på foton kanske inte alls fungerar i verkligheten. Samma sak gäller lösningar som inte matchar ens egna hem.

–Det är med möbler och inredning som med mode. Om man har storlek 37 i skor passar inte ett par skor i storlek 40 – hur fina de än är, säger Frida.

Frida tipsar!

Lär dig riktmåtten Sverige har i decennier haft statligt finansierad forskning som tagit fram riktmått och tips på avstånd i hemmet. Höfta inte, lär dig grunderna och använd dig av dem så besparar du dig själv en hel del huvudvärk. Sök inspiration inåt

Fundera inte så mycket på vad som är trendigt och aktuellt just nu, utan snarare på vad som triggar sköna känslor och minnen i din kropp. Kanske är det en färg från farmors kök, ett hotell du bott på eller någon plats du bär med dig i minnen som du kan inspireras av istället för de senaste trenderna från Milanomässan?

Identifiera isovist

Jag intervjuade en forskare som menade att vi är präglade att snabbt identifiera den plats som ger oss bäst överblick men också den som kan erbjuda oss skydd (isovist) från att själva vara synliga. I öppna planlösningar har vi ofta fri sikt genom stora delar av bostaden men inte så många gömställen. Inredare slänger sig ofta med begrepp som att ”skapa rum i rummet” men om vi istället tänker på att identifiera rummets isovist och skapa avskildhet och krypins så tror jag det blir mer konkret vad man ska försöka åstadkomma för att ett hem eller ett rum ska upplevas tryggare och mer hemtrevligt.

Inred för hela kroppen – inte bara för ögonen

Att inreda för hela kroppen handlar inte bara om att tänka på ergonomi och rekommenderade avstånd utan också om sinnlighet. Att välja material som är sköna att ta på och som bidrar med fler värden än de rent estetiska. Det är en speciell känsla att krypa ner i lakan som fått hänga på tork utomhus eller att dricka vatten ur ett glas som är skirt och utsökt snarare än massproducerat och klumpigt. Välj med omsorg och tänk på helhetsupplevelsen.

Frida Ramstedt

Ålder: 42 år.

Familj: Man och två barn.

Bor: Född i Umeå, bor i Kungsbacka.

Gör: Författare, inredare och influencer.

Favoritplats i hemmet: Min Laminofåtölj. 

Kommer inte över tröskeln: Designkopior.

Written by

Emilia Thor

Previous Lyxig hotellkänsla hos Lovisa
Next Tid för tulplaner