• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, June 2 2023

När knoppar brister

För tre år sedan vändes livet upp och ner för floristen och blomsterinspiratören Malin Björkholm. Hon förlorade sin son, som snart skulle fylla 18 år, när hans hjärta plötsligt slutade att slå. Här berättar hon hur blommorna har blivit en slags terapi och om nya boken ”Kransar” som hon tillägnar sin älskade Jakob.

Malin Björkholm har alltid haft en kreativ ådra och gillat att skapa med händerna. Från början var det inredning som gällde, men intresset vandrade så småningom över mot blommor och trädgård. Det började med att Malin fotograferade trädgårdsreportage för olika tidningar, sedan bestämde hon sig för att utbilda sig till florist. Under flera år drev hon blomsterbutiken ”Garaget” i Skogsby på Öland samtidigt som hon fortsatte jobba för olika trädgårdstidningar och med sina egna sociala kanaler. Idag är Malin Björkholm en av landets största inspiratörer när det gäller blommor och hennes Instagramkonto har nästan tvåhundratusen följare.

–Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna leva på mitt intresse, men det är såklart fantastiskt. Jag tycker alltid det är roligt att skapa innehåll till mina sociala kanaler, men jobbet är så mycket mer än det. Det handlar väldigt mycket om att bygga och bära grejer och det är ofta väldigt oglamoröst, säger Malin.

Hennes skaparlust sattes dock på paus för tre år sedan, när hon var med om alla föräldrars största mardröm. Att förlora sitt barn. Jakob, som snart skulle fylla 18 år, drabbades av ett plötsligt hjärtstopp, helt utan förvarning, och hittades död i sitt rum. Obduktionen visar att han hade ett lite förstorat hjärta, men i övrigt fanns ingen förklaring.

–Det är den värsta dagen i mitt liv och allting var väldigt traumatiskt. När något sådant här händer blir det ett polisärende och hela hemmet fylldes av poliser, läkare och brandkår, men därefter lämnades vi helt själva och kände oss ganska hjälplösa. Man vet inte vad man ska göra i en sådan situation, säger Malin.

Jakob var näst äldst i en syskonskara om fyra, och Malin berättar att han var väldigt omtänksam och tänkte mer på andra än sig själv. Annars var han som vilken tonårskille som helst med intresse för musik, resor och kompisar.

–Vår äldsta son hade flyttat hemifrån, så över en natt var alla tonåringar borta ur huset. Jag minns att det blev en stor tomhet när alla intressanta samtal vi haft runt middagsbordet bara försvann helt plötsligt. Därför var det viktigt för mig att få prata med Jakobs kompisar, det fanns helt enkelt ett behov av den sortens umgänge, säger Malin.

Livet vändes upp och ner, och den första tiden har Malin bara svaga minnen ifrån. Månader av sorg passerade och sommaren gick. Malin spenderade mycket tid i trädgården och kunde ägna timmar åt att bara rensa ogräs, för att koppla av och koppla bort. Så småningom började Malin även hitta tillbaka till vardagen och sig själv.

–Trädgården har absolut varit min terapi. Att vara ute och jobba är avkopplande, och gör att man inte behöver tänka så mycket. Dessutom blir man fysiskt trött, vilket är bra när man har svårt att sova, säger Malin.

Nyligen släppte hon sin första bok: ”Kransar – enkla blomsterbinderier för alla säsonger”. En bok som hon valt att tillägna Jakob. Här får vi ta del av kransar för hela året, från vårens första krans till midsommarkransar och klassiska adventskransar. Boken innehåller tydliga steg-för-steg-bilder och tips på växter men också lite mer personliga reflektioner över livet och årstiderna.

–Det är många som förknippar mig med kransar och det är också det som brukar vara mest populärt på mina kanaler. Jag älskar kransar och vill visa att man kan göra dem året runt, inte bara kring höst och advent. Boken innehåller heller inte bara klassiska kransar som man binder, men allting är kransformat, säger Malin som har fotat och skrivit hela boken själv.

–Jag vet att Jakob skulle varit stolt över mig och det ger mig en styrka. Ibland får jag dåligt samvete för att jag lever och inte han, att jag kan skratta och ha bra stunder. Men det är viktigt att tillåta sig det. Livet måste få ha glädje, även fast det alltid kommer vara en bit som saknas, säger Malin.

Malin Björkholm
Ålder: 48 år. Gör: Inspiratör, florist, fotograf och författare.
Bor: Skogsby på Öland.
Familj: Sambo Peter, barnen Gustav, 13 år och Elsa, 9 år, samt utflugna sonen David, 23 år.
Intressen: Trädgård och att cykla MTB med tillsammans med familjen.
Favoritblomma: Det beror på säsong, men jag gillar blommor med lite trädgårdsliknande karaktär. En favorit på våren är fjärilsranunkel.

Text: Emilia Thor
Foto: Malin Björkholm

Written by

Richard Grönlund

Previous Inred uteplatsen med krukor
Next Trädgårdsmästaren i Stensjö by