Att det var ljusstöpning som Charlotte Uebel, eller ljusstöperskan som hon kallas, skulle ägna sig åt var ingen självklarhet. Kreativitet och skapande har alltid varit en stor del av den hon är, men det skulle krävas en likasinnad på jakt efter ett nytt projekt för att hon skulle få upp ögonen för stearinet. Det började med att hennes mamma för tio år sedan hittade ett ljusstöperi på blocket. Ett projekt för mor och dotter att ägna sig åt, menade hon.
– Min mamma är en väldigt kreativ person som ständigt hittar nya saker hon vill göra, det har hon gjort hela mitt liv och jag är van vid att hon har massa idéer. Ljusstöperiet tänkte jag till en början var ännu en idé men när vi kom fram till Loftahammar, där ljusstöperiet låg, blev jag jätteförtjust.
Ljusen som Charlotte möttes av var något utöver det vanliga. Hon kan inte beskriva det på något annat vis. Från den sekund hon satt foten i ljusstöperiet visste hon att det var just det hon ville ägna sig åt. Säljaren Berit, som byggt upp ljusstöperiet i Loftahammar, hade varit med om en olycka och klarade inte längre av det tunga arbete som stöpa ljus kräver. Att enbart sälja av sina prylar och maskiner och se sitt livsverk försvinna fanns inte på kartan.
I köpet ingick kunskap
Charlotte och hennes mamma fick fler frågor av Berit än vad de hade frågor till henne. Charlotte beskriver det som att de blev utvalda att fortsätta driva verksamheten vidare. De kommande tre månaderna reste Berit till Järnforsen varje helg för att lära Charlotte och hennes mamma allt som fanns att veta om ljusstöpning.
– Om det är en halv grads skillnad på temperaturen i kärlet kommer ljusen se annorlunda ut. Nu ser jag direkt om jag måste doppa lite snabbare nästa gång eller om jag måste doppa lite, lite längre ned för att få till en snygg topp. Sådant som jag bara har i ryggmärgen nu. Det är så det är med hantverk, att det sitter i händerna och i ögonen.
Till en början drev Charlotte och hennes mamma företaget tillsammans i Järnforsen under namnet Ljusstöperiet levande ljus. För fyra år sedan tog Charlotte över stöperiet och blev ljusstöperskan. Vid den här tidpunkten var även det perfekta huset var till salu, det gamla stationshuset i Kastlösa på Södra Öland, mekkat för hantverkare. På gården fanns dessutom ett garage på hela 120 kvadratmeter - som klippt och skuren för en ljusstöperska.
- Från början var det ett skruttigt garage som luktade olja och bensin från den tidigare ägarens gamla veteranbilar, men nu luktar det i stället av stearin, skrattar hon.
Charlotte började spåna på ett nytt namn som skulle klinga väl med hennes person men också med verksamheten. En vän till henne föreslog då skämtsamt ”Stickobrinn”, ett namn ljusstöperskan tog på fullaste allvar. ”Stickobrinn” var kaxigt och ett namn man lätt lägger på minnet.
Liksom hennes ljus brinner långsamt har hon låtit företaget växa långsamt.
– Jag vill nog inte växa så mycket att det blir en industri, det ska vara mitt stöperi och jag som är ljusstöperskan.
På lagerhyllorna i garaget trängs ljus i olika former som har beställts till hem runt om i Sverige via webbshoppen som öppnade för drygt ett år sedan. Den charmigt inredda containern som agerar självbetjäningsbutik i Kastlösa blir stundtals lika snabbt utplockad som den blir påfylld.
– Det började med full fart på skördefesten. Jag tänker alltid att jag laddat upp ordentligt, men det går ju bara bättre och bättre för varje år. Jag vill inte att saker ska ta slut, det är inte bara att köpa in tusen nya produkter utan dom ska ju göras och det tar sin tid. Men det är ett lyxigt problem att ha mycket att göra, jag klagar inte, säger hon varmt.
Det är inte enbart Charlottes ljus som det är hög efterfrågan på, det är också hennes kunskap. Många efterfrågar work shops och utbildningar inom ljusstöperi. Charlotte som är pedagog i hjärtat och dessutom utbildad lärare ser det som en fantastisk möjlighet och vill bjuda in till hela paketet; ljusstöperi, sitt stationshus och den vackra miljö som hon omges av. Men inte under den närmaste tiden. Att producera de ljus som så många njuter av kräver mycket jobb av ljusstöperskan. Om Charlotte, liksom Berit, kommer föra sina ljusstöperikunskaper vidare får helt enkelt framtiden utvisa.
Namn: Charlotte Uebel
Ålder: 37
Bor: I gamla stationshuset i Kastlösa
Familj: Ernst och Tage
Hemsida: Stickobrinn.nu
Lediga dagar: Odla i trädgården och hålla på med växter, spenderar gärna tid med sina barn och vänner. Det blir många utflykter på Södra Öland.