• Nytt Boende
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Sociala Medier & Event
  • Läs Nytt Boende online
  • Om oss
  • Kontakt
Emilia Thor, April 25 2019

Kläckeberga gård

I snart 20 års tid har kakelugnsmakaren Per Dahlberg varsamt renoverat Kläckeberga gård. Att stiga in i det pampiga huset är som att resa tillbaka till 1700-talet - men med moderna funktioner som golvvärme och fullt utrustat kök. ”Fast jag bor på en herrgård lever jag som alla andra”, säger Per.

Per Dahlberg jobbade ursprungligen som banktjänsteman i Köpenhamn men sadlade sedan om till kakelugnsmakare och flyttade till en stuga på Öland. När Kläckeberga gård blev till salu 2000 kunde han inte stå emot. Huset var i bedrövligt skick men Per Dahlberg såg potentialen, framförallt i de 19 kakelugnar som herrgården stoltserar med. Och trots att han inte la det högsta budet beslutade Kalmar kommun att Per Dahlberg fick köpa gården.

–När jag fick köpa gården blev jag både glad och chockad. Jag kände ett ansvar och det förväntades nästan att jag skulle ta hand om det. Så det var bara att kavla upp ärmarna, säger Per.

I 19 års tid har han nu varsamt renoverat huset i 1700-talsstil. Han har låtit huset bestämma och har enbart använt sig av gamla metoder och naturliga material såsom kalksten, trä och limfärg.

–Det har varit mycket mer jobb och kostat mycket mer än vad jag någonsin kunnat tänka mig. Men det handlar också om vilken ambitionsnivå man har och jag har alltid pressat mig hårt. Jag ser huset som en stor antikvitet som måste vårdas och underhållas, säger Per. 

Den gamla köksspisen är troligen från 1500-talet. Under många år var det just köksspisen som höll igång hela huset och slocknade den var det katastrof. 

Historien bakom Kläckeberga gård leder tillbaka ända till medeltiden och huset har byggts om i omgångar, under olika tidsepoker. Huset i sin nuvarande form uppskattar man är från 1780-talet, tiden då familjen Ulfenklou huserade på gården. Husets hjärta var då, liksom nu, det gamla köket med den stora eldstaden. Än idag Kalmars största.

–Eldstaden fungerade både som lyse, värme och till matlagning. Elden var igång dag som natt och såg till att huset fungerade. Slocknade spisen så var det katastrof, säger Per.

Hans personliga favoritrum är dock ett annat, nämligen det ”ockulta rummet” på ovanvåningen. Det inreddes av frimuraren Henrik Gustav Ulfenklou och har kvar sina originalmålningar från 1700-talet, bland annat ett väldigt speciellt tak. Det är målat i ett färgglatt rutmönster som ger synvillan av att taket går upp i en spets. Ulfenklou var alkemist och väldigt intresserad av mystik. I det ockulta rummet anordnade han seanser och olika tillställningar där man upplevde andar.

–Man rökte bland annat svamp för att lätta upp stämningen lite. Det är ett väldigt unikt rum som inte finns någon annanstans. Därför är det mitt favoritrum, säger Per.

Och på tal om mystik så berättar Per att det spökar i huset. Ibland hör han hur det går folk i trappen om natten och islandshästen Blossi brukar galoppera utanför huset när han känner att det är ett spöke i närheten. Det är dock inget som skrämmer Per.

–Nej, jag trivs med att bo här själv. Det är väldigt harmoniskt och lugnt. Och väldigt bra luft då huset helt är byggt av naturmaterial. Det finns inga gifter här, säger Per.

Han berättar att han lever precis som vem som helst, med enda skillnaden att han bor på en herrgård. Trots den historiska renoveringen har han nämligen fått in alla moderna funktioner man kan tänkas behöva, såsom ett fullt utrustat kök och golvvärme.

–Styrkan i huset är att modernt och gammalt går i fin harmoni. Det har varit viktigt för mig att få in det moderna och att exempelvis kunna komma hem efter en lång dag utomhus och inte behöva frysa, säger Per.

I köket har han byggt in kylskåpet i en grå nisch med fina snickerier och den stora gasolspisen har placerats där det en gång stod en gammal järnspis. Allting smälter ihop fint med de ockragula köksskåpen som är tillverkade av återvunna brädor från vinden.

–Den gula färgen är typisk för barocken. Man målade väldigt tunt eftersom det var dyrt med pigment och oljefärger. Det var därför endast de högre stånden som hade målade möbler, säger Per.

I ett av badrummen hittar vi istället en kalkgul färg som är en typisk för den sengustavianska perioden. Riktigt läckert ihop med snickerierna i ”Kläckeberga-grått”, den maffiga spegeln och de stora väggmålningarna med vackra Paris-motiv. I badrummet står även en stor staty av Sergel och ett modernt badkar i gammal stil. Här kan man ta sig ett värmande bad och samtidigt njuta av utsikten över hästhagen på baksidan.

–Det är många som åker till såna här ställen på semester, men jag får leva i det varje dag. Det är otroligt avkopplande och jag trivs så bra med lantlivet, hästarna och den kulturhistoriska miljön. Jag vill leva här så länge som det bara är möjligt, säger Per.


Per Dahlberg
Ålder: 68 år.
Bor: På Kläckeberga gård sedan år 2000.
Gör: Jobbar som kakelugnsmakare. Har uppdrag i hela Europa, bland annat på slottet i Köpenhamn. Han har även restaurerat de 19 kakelugnar som finns på Kläckeberga.
Familj: Dotter, svärson och barnbarn i Danmark.
Intressen: Islandshästar, konst, antikviteter, kulturhantverk.
Favoritplats i hemmet: Ockulta rummet.
Kläckeberga i siffror: Cirka 890 kvadratmeter stort. 29 rum. 19 kakelugnar. 50 fönster.
Ägare i urval: 1783 Henrik Gustav Ulfvenklou, tidigt 1800-tal Gustaf af Harmens, 1839 Carl Gabriel Jegerhjelm, 1951 Kalmar stad, 2000 Per Dahlberg.



Matsalen på ovanvåningen användes när man hade större sällskap och bjöd på stora bufféer. Här finns bland annat en matsalskakelugn med värmeskåp där man kunde värma tallrikarna. Tapeterna är marmorerade eftersom man inte hade råd med äkta marmor, men ville att det skulle efterlikna en herrgård i Provence.
Att arrangera rosor på detta sätt är typiskt för den gustavianska perioden.
Det ockulta rummet – Pers favoritrum. Inrett av frimuraren Henrik Gustav Ulfenklou på 1700-talet.
På Kläckeberga gård finns 19 kakelugnar som Per Dahlberg har restaurerat. En av dem är den här som en gång i tiden har stått på Kalmar slott. Det är en gul barock-kakelugn från slutet av 1600-talet/början av 1700-talet.
Per Dahlberg har alltid varit intresserad av historia och antikviteter. I snart 20 års tid har han renoverat Kläckeberga gård till ursprunglig stil, men med moderna funktioner.
Per har hittat möbler och inredning i antikaffärer och på mässor. Han är dock noga med att inte sätta in för många möbler, man hade nämligen inte det på 1700-talet.

Film från Kläckeberga gård

Text: Emilia Thor
Foto: Angeliqa Daldorph
Film: Jessica Johansson

Written by

Emilia Thor

Previous 5 heta badrumstrender
Next Månadens hantverkare: Trädgårdsarkitekten Josefin