• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, March 25 2022

Keramikern Elin med de stora planerna

Måndagar till fredagar skapar Elin keramik i sin verkstad som också utgör hennes butik. Men det är långt ifrån det enda hon gör. Med hennes kreativa sinne, allsidighet och utbildningstörst är hon alltid på väg mot något nytt och spännande.

Ernemar gård tornar upp sig, i trädgården är tre rådjur i färd med att roffa åt sig godsaker ur rabatten. Elin tittar ut från det gamla sädesförrådet i Oskarshamn, klappar lite lätt med händerna och de vita rumporna försvinner från den stora tomten. Hon ställer upp de gamla dörrarna på den gula träbyggnaden. Koppar, skålar och vaser i olika glasyrer bjuder in till ett färgglatt välkomnande. På disken står en blå använd kaffemugg, drejad av Elin själv. Kaffet smakar godast i hennes tunna koppar i perfekt storlek, menar hon glatt.

Det vackra i det kluriga

Butiken övergår till keramikverkstad längre in. På en bänk står keramik som bränts i ugnen och väntar på att slipas och glaseras. Figuren Saga med den gravida magen, som kommit bli lite av Elins signum, väntar på att få vackra färger.

–      Jag har gjort Sagaskulpturen i nästan 20 år. Jag gjorde den för första gången på folkhögskolan när vi skulle lära oss tvådelad gjutform. Landstingen har fortsatt att beställa dem genom åren och det är många som ger bort den i present.

I motsats till många andra personer dras Elin till det som är svårt. Hon minns tillbaka hur hon nyttjade varje timma på Oskarshamns Folkhögskola och satt kvar och övade tekniker tills det stängde om kvällarna.

Elin tar fram en bit lera och börjar arbeta den fram och tillbaka mot den nötta arbetsbänken i trä.

–      Det är viktigt att det inte arbetas in luft i leran, då kan keramiken sprängas i ugnen, säger Elin. 

Drejning på uppsving

Många har hört av sig till Elin i takt med att drejning fått ett uppsving under den senaste tiden. Hon har haft mindre kurser för de som har hört av sig, men just arbetandet av leran låter hon inte eleverna göra. Det påverkar det slutliga resultatet allt för mycket. Till sommaren har hon tankar på att erbjuda utbildningar, men desto värre finns inget rinnande vatten, säger hon och ställer fram en vit plasthink med vatten bredvid drejningsskivan. När Elin känner att leran börjar bli nästintill godkänd ringer hennes telefon.

–      Det kanske är mäklaren, jag måste ta det här!

Husjakt

Det visar sig att det inte var mäklaren. Elins lägenhet i Malmö ska säljas, hon vill ha yta och slippa storstadsbrummet. Under den senaste tiden har hon bott på hennes föräldrars gård. Huset är mer än tillräckligt stort för att de alla tre ska kunna husera som de vill och det är inte dumt att gena över gräsmattan för att komma till jobbet. Men vad var det som tog Elin till Malmö? Det var det stora intresset för att arbeta med händerna -  hon ville nämligen utbilda sig till möbelsnickare.

Byggnadsvård och att åka på jakt efter vackra, gamla möbler på loppisar har länge haft en speciell plats i hennes hjärta. Elin har isolerat sitt sädesförråd och tillika butik och kermaikverkstad men även större projekt på föräldrarnas hem.

–      Att i framtiden kunna ägna sig åt både keramik och möbelsnickeri vore fantastiskt.

Elin har ögon och öron öppna efter ett hus hon kan rusta upp i Oskarshamnsområdet. Allra helst ett ödehus. Det kanske också ska nämnas att Elin även är utbildad sjuksköterska och hoppar in när det behövs, även om hon det var ett år sedan senast. Man kan fråga sig, finns det något Elin inte kan?

Elin Sjöö

Gör: Är keramiker samt utbildad sjuksköterska och möbelsnickare.

Det bästa med i keramikverkstaden: Att få öppna ugnen!

Hemsida: Elinkeramik.se

Text: Maja Olsson

Foto: Johan Gustavsson

 

 

 

 

Written by

Maja Olsson

Previous Hanna på Bauhaus är expert på den mycket populära akustikpanelen
Next Klassiska Lyfta är tillbaka