• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, March 20 2023

Huset på berget

2022 kom att bli ett händelserikt år för Frida och Thom Stierna. Inte nog med att de gifte sig och fick sitt tredje barn – de hann också förverkliga sin husdröm. Uppe på en bergsknalle i Ekebo stoltserar nu Oskarshamns första ladhus i vinkel och hela familjen stortrivs. 

Frida Stierna har alltid haft ett intresse för hus och hem, men drömmen om att bygga ett eget hus började ta fart först efter att hennes bror byggde hus i Vimmerby 2017. Sedan dess har familjen kollat på lite olika tomter men också befintliga hus. Att veta var man vill slå sig till ro var dock inte det lättaste, men tillslut fastnade man för det nya bostadsområdet Ekebo i norra delarna av Oskarshamn. Här var de flesta tomter redan bebyggda, men mitt bland alla husen fanns en ledig tomt – uppe på en bergsknalle.

–Det fanns nog en anledning till varför just den tomten var ledig. Den var ju väldigt svårbyggd och dessutom är det dyrt att spränga bort berget. Enligt detaljplanen fick man inte bygga uppe på själva berget, men efter några vändor med kommunen lyckades vi få igenom en ändring och det var också avgörande för att vi skulle köpa tomten, berättar Frida.

Uppe på berget har man en fantastisk vy över vattnet, åtminstone under vinterhalvåret, så det är inte svårt att förstå vad de föll för. Dessutom är det ett lugnt och barnvänligt område med närhet till både skog, motionsspår och badplats. Och centrum ligger bara några kilometer bort.

Vilken typ av hus familjen skulle bygga var inget svårt beslut. Både Frida och Thom har länge varit förtjusta i de så kallade ”ladhusen” och efter att ha kollat på olika husmodeller fastnade man slutligen för ett hus hos tillverkaren Vårgårdahus. Planlösningen har sedan anpassats efter familjens önskemål och man har bland annat förlängt huset för att få in fyra sovrum, ett extra allrum och ett stort uterum i anslutning till köket. Man har även sprängt bort en del av berget för att få in en carport under huset.

–Jag har ”Hemnetknarkat” i 100 år och visste ganska precis hur jag ville ha det. Bland annat ville vi ha betonggolv i hela huset och i badrummen ville vi ha plattor som liknar gotländsk kalksten, jag älskar den känslan. Fasaden är laserad och kommer bli lite gråare med tiden, säger Frida.

I april 2022 var markarbetet klart och husstommen kunde levereras. Därefter väntade ett idogt arbete för att få huset klart till hösten. Familjens förra hus var nämligen sålt och de bodde tillfälligt i en lägenhet i stan. Dessutom föddes lilla Sigge mitt i sommaren vilket gjorde att projektet tappade lite fart.

–Det blev lite stressigt på slutet, men Thoms pappa och farbror som varit ansvariga för själva bygget gjorde ett hästjobb och vi kunde flytta in i slutet på september, säger Frida.

Och huset blev precis så bra som de drömt om. Ett praktiskt boende med två helkaklade badrum, en stor tvättstuga och där alla barn har sitt eget krypin. Köket är husets hjärta och rymmer bland annat en stor köksö med gott om plats för både matlagning och härligt häng. Köksluckorna har samma färg som väggarna och precis som resten av huset går det i en lugn färgskala. Stilen är avskalad och stilren med få utvalda möbler och prylar.

–En del kanske tycker det är tråkigt men vi gillar det. Med tre barn och hektiska jobb är det skönt att komma hem till en plats som är lugn och skön. Vi trivs jättebra här och det är inget vi ångrar eller skulle velat göra annorlunda, säger Frida.

Vi bor här
Namn: Frida Stierna, 34 år och Thom Stierna, 36 år tillsammans med barnen Signe, 7 år, Sally, 5 år och Sigge som föddes i juli 2022.
Gör: Frida är HR-chef på Coop Oskarshamn, Thom är polis.
Huset: Ett 180 kvadratmeter stort enplanshus från Vårgårdahus. Ligger i Ekebo, Oskarshamn.
Intressen: Frida gillar inredning, träning, musik och att sjunga. Thom gillar träning, sport och går gärna på hockey.
Favoritplats i hemmet: Uterummet. Det har ett fantastiskt ljusinsläpp och en fin utsikt över vattnet.
Kommer inte över tröskeln: För mycket färg.
Tre saker som alltid finns i kylskåpet: Coca Cola zero, ägg och mjölk.
Inspireras av: Två favoritkonton på Instagram är @karinboowiklander och @johannahaglunds som båda har hus i ladhusstil.

Text: Emilia Thor
Foto: Johan Gustavsson

Written by

Nytt Boende

Previous Hållbart barnrum
Next Påskdukning med äggstra allt