• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, March 24 2021

"Hoppas att vi kan matcha snyggheten på bilen"

”Jag gillar ju SEAT. De påminner lite om Kalmar FF. Man kan ju inte alltid ha de lyxigaste delarna i den men det blir ändå ett jäkla bra bygge. Man överraskas alltid när man kör bilarna. Det här är ju en supermodell. Nu kunde jag ju inte gasa på för det var lite slirigt men det kändes som att var lite power där, precis som vi ska spela”.

Henrik Ryström har kommit hem och Nytt Boende träffar honom vid Guldfågeln arena för ett test och snack med Cupra Formentor. Det snöar och vägarna runt arenan är moddiga men fyrhjulsdriften från tidigare svenska Haldex (idag BorgWarner) griper tag sömnlöst och håller bilen i spår även när vi inte kan låta bli att trycka lite på gasen.

Den här Cupran är ju byggd för att vara snygg, hur är det där med FF?
–Kul med de där jämförelserna. För mig är det viktigt att det är estetiskt spelmässigt. Bilar har jag ibland känt att bara de inte strular så är jag nöjd. Så kan man känna med vissa spelare också. Man vet vad man får och man får det varje dag. Men det estetiska ska man absolut inte negligera, varken fotbollsmässigt eller bildmässigt. Så hoppas att vi kan matcha snyggheten på bilen med spelet.

Du är inte mycket till bilkille egentligen.
–Min farsa är ju gammal lastbilschaffis så egentligen borde jag ha det där. Men när man väl sitter i en bra bil så tycker man om det. Då tänker man att fan att man inte har en miljon över så man kan lägga det på en bil och bara lyxa.

Det har du ju. Hur är det med din pappa, bygger han fortfarande platsbyggda bokhyllor?
Ja det är bra. Varje gång jag får flytta bokhyllorna av någon anledning så fixar han till dem. Förut jobbade han mycket men nu får han sysselsätta sig ute på Boholmarna.

Berga industriområde. Den här platsen som kanske inte har någon omedelbar charm men vad säger du?
–Nu var vi ju vid kolgrillen. Nu blir Martin Nilsson tjurig för man pratar om nåt annat än ett av hans ställen. Men det är lite signifikativt för området att det ligger i en barack men när man väl kommer in och äter maten så tänker man att det här är ju skitbra. Men det ser inte mycket ut för världen. Det är intressant hur man rör sig. Jag har nu kört förbi Guldfågeln på väg upp till Uppsala under ett par års tid men nu är jag här igen. Och man får sina hjulspår som man kör i.

Vad har du mer för pärlor i området?
–Vilja, minstingen och jag åker ofta till Clas Ohlson. Jag trodde ju inte att jag skulle hamna där men jag är ju där en hel del. Hon och jag åker rulltrappan upp och sen frågar hon om hon får köpa allt i hela affären, vilket hon inte får. Men jag köper mycket.

Den här betongen här ute borde väl tilltala en Springsteen New Jerseyromantiker som du.
–Ja men lite så. Det har samma ton som ens inre tänkte jag säga (skratt). Men vänder man blicken så finns det fina vyer och åkrar här också.

Amerikansk idrott förknippar vi lite med parkeringsplatser och betong, lite utanför stadskärnan. Finns det en potential här ute i det?
–Ja, hur den ligger. Du lägger märke till den om du exempelvis kör förbi här. Sen förstår jag de som uppskattar att en arena ligger i en stad. Men det ställer till andra problem. Det blir meckigt att ta sig dit. Jag ser möjligheterna med att Guldfågeln ligger här. Sen önskar jag att det vore mer kommers kring arenan apropå det amerikanska. Det ligger på vårt ansvar i föreningen men också på kulturen runt fotbollen. Man är van att komma en halvtimme innan istället för 1,5 h innan.

SEAT och Cupra säljs på JL Bilar i Kalmar. Modellen är ny från 2021. Bilen Nytt Boende testar har en motor på 310 hp och fyrhjulsdrift. Cupra är en del av SEAT-familjen men säljs idag som eget bilmärke.

Om Cupra har SEAT-dna fast lite hottat. Vilka unga spelare har ditt dna? Uppkäftig, stilfull, löpvillig.
–Nu är ju Rasmus Elm med i ledarstaben också så det blir ibland att vi refererar till våra egna spelare från gamla tider. Men alltså, det finns temperament men ingen är så utåtriktat i media, mot domare och motståndare.

Det kanske är svårt att namnge någon.
–Det kanske inte är någon som vill ha det epitetet. När jag lyckades bra med de sakerna så lyckades jag faktiskt stå upp för laget, staden, supportrarna. När jag gjorde det dåligt blev det bara plumpt och slog tillbaka. Emin är ju inte ung men han är annars den som det kan brinna till hos. Om man ska svara helt allvarligt på den frågan så är det något vi försöker jobba med. Vi har ju tappat Viktor Elm också som, om vi ska prata bilar, var vår finaste modell och då måste vi hitta någon annan som tar det ansvaret. Erik har ju egenskaperna men är lite för bra person för att säga att han är som jag. Vi behöver locka fram de goda sidorna av de ledaregenskaperna där man faktiskt står upp i situationer där man behöver det i form av verbalt och fysiskt jobb.

När du var aktiv ifrågasatte du till och med domslut som gick med er.
–Det har jag ju lite fortfarande men nu såg jag att man faktiskt kommer att bli avstängd som tränare om man får tre varningar. Förra året hade jag fem eller sex. Det är en bra beskrivning av den tiden. Vissa domare tyckte det till slut blev lite roligt. Jag tycker att det är roligt med engagemang. Fotbollen vill ibland ta bort alla känsloyttringar men vad är så farligt med att jag skriker till.

Text & Foto: Mårten Ekblad

Written by

Emilia Thor

Previous Le Fleur sprider blomsterglädje
Next Malin Wollin: Aldrig någonsin i hela mitt liv att jag skulle bo i Kalmar