Att odla i pallkrage är både
enkelt och praktiskt. Det perfekta sättet att odla – både för nybörjare och
proffs. Här ger Jenny Eskång på Ängsbackens Handelsträdgård sina bästa tips för
hur du lyckas.
Rätt placering
Välj gärna ett soligt läge, då växer det bättre och
grönsakerna mognar. Välj gärna en plats nära vatten så du slipper springa eller
dra långa vattenslangar. Har man ett kryddland så placera gärna pallkragen nära
köket, annars är risken att man blir lat och struntar i att skörda. Ha gärna en
sittplats i närheten av pallkragen så du kan sitta och njuta. Jobba gärna med
två pallkragar på höjden om du vill odla rotsaker som växer på djupet. Dubbla
pallkragar håller även fukten bättre.
Grunda och fyll med jord
I pallkragarna brukar jag lägga tidningspapper i botten för
att döda gräset och för att maskarna ska komma upp ur jorden och börja jobba.
Jag brukar även klä in kanterna i markduk för att kragarna ska hålla längre. I
botten kan du lägga det du har hemma, såsom gamla löv, perenner och jord från
gamla krukor. Fyll därefter på med jord och gödsel. I en vanlig pallkrage
brukar de gå i fyra säckar och jag tycker att tre säckar jord och en säck
kogödsel är lagom.
Så i omgångar
Så gärna i omgångar. Börja med rädisor, morötter och andra
grönsaker som inte behöver ha det jättevarmt. Fyll därefter på med bönor och
tomatplantor som vill ha det lite varmare. Dela gärna in pallkragen i olika
rutor och när du har skördat en ruta kan du så något annat där, lite längre in
på säsongen. På så sätt får du två skördar per säsong och har alltid färska
grönsaker. Läs på fröpåsarna hur djupt de ska sås och sår man tidigt kan det
vara bra att lägga en fiberduk eller några gamla fönster över på natten. Då
håller man värmen och snabbar på processen.
Bjud in barnen
Låt barnen vara med och bestämma vilka grönsaker som ska
odlas. Det är ett enkelt sätt att få dem att äta grönsaker. Det är en härlig
känsla att få vara med när det börjar växa och när man får dra upp sina egna
morötter.
Skötsel av pallkragen
Titta till odlingen ofta och stick ner fingrarna i jorden
för att känna efter om det är fuktigt. Hur ofta man behöver vattna beror på
vädret och läget, så det gäller att lära känna sin pallkrage. Men minst 1-2
gånger i veckan brukar vara lagom en vanlig sommar. Man kan gott och väl gödsla
en gång till, förslagsvis runt midsommar. Och glöm inte bort att skörda och
njuta av dina grönsaker.
Sockerärtor. Det är krispigt och passar utmärkt i en sallad.
Mangold. En perfekt nybörjarväxt. Det blir såna mängder.
Småblad. Kan man
plocka och strö på vilken maträtt som helst.
Text: Emilia Thor
Foto: Angeliqa Daldorph