Elias Karlsson och Martin Jeppsson hade bott i Stockholm i
16 år när de förra året beslutade sig för att köpa gården Grönaberg i Usteryd
utanför Gemla. Elias kommer ursprungligen från Grimslöv och Martin från Skåne.
Båda hade en önskan om komma närmre familjen, men framförallt längtade de efter
ett liv ute på landet.
–För några år sedan köpte vi ett sommarställe i Östergötland
som vi började renovera. Vi var där i princip varje helg och tillslut kände vi
att vi utnyttjade Stockholm mindre och mindre. Det var då vi kom på att vi nog
skulle vilja ha ett vardagsliv på landet och började söka oss neråt, säger
Elias.
De letade efter den perfekta gården i flera år och tillslut
fastnade de för Grönaberg, en före detta handelsbod från 1880-talet. Huset hade
stora renoveringsbehov som Elias och Martin sakta men säkert har börjat gå
igenom. Under första året i huset har de bland annat renoverat vardagsrum,
badrum och kök. Och med tanke på att de har gjort mycket själva har de kommit
ganska långt.
–Köket var väldigt litet och såg inte alls ut som vi ville.
Därför har vi i princip rivit ut allting och bytt plats på det som då var
matsal och kök. Eftersom det inte fanns någonstans att göra av elementen var vi
också tvungna att dra upp hela golvet för att lägga in golvvärme, säger Martin.
Paret har ett stort intresse för odling och planen är att de
ska bli lite halvt självförsörjande på grönsaker. De gillar att fixa och dona i
köket – allt från att laga mat och baka till att lägga in grönsaker och
tillverka egen ost. Därför var det viktigt med stora ytor och inte minst: ett
stort skafferi.
–Man skulle nog kunna säga att köket är uppbyggt utifrån
skafferiet. Till och med jag som har jobbat med kläder under många år väljer
mycket hellre ett walk in-skafferi än en walk in closet. Det rymmer så enormt
mycket, säger Elias.
När det gäller valet av kök föll det på stommar från Ikea
och luckor från Järfälla Kök, målade i en harmonisk grön nyans. För att ge
köket mer tyngd valde man en bänkskiva av svart sten och på en av väggarna satte
man upp den mönstrade tapeten Pine från Sandberg Wallpaper.
–Vi gillar färg och har nästan inget vitt hemma, vi tycker
det blir lite mer varmt och ombonat. När det gäller stilen på köket var vi
överens om att vi ville ha ett semimodernt kök. Inte för mycket sekelskifte och
inte för modernt. Vi har därför adderat mer klassiska detaljer som pärlspont,
skafferi och skomakarlampor, säger Martin.
Både Elias och Martin har jobbat med design under flera år
och att det är ett stort intresse märks tydligt. Allt känns noga genomtänkt och
i lådorna finns massor av fint porslin och prylar, både från designbutiker,
loppisar och olika resor de varit på. Nyligen var paret i Colombia där de bland
annat inhandlade ett gäng rustika skålar.
–Vi gillar att hela tiden ha något att fixa med och älskar
att komma hem till huset varje kväll. Sen har vi haft olika stilar på alla
ställen vi har bott i, för vi gillar att inredningen harmonierar med huset
eller lägenheten. Här skulle vi nog beskriva det som en blandning av
byggnadsvård och modernt, säger Martin.
Martin är den som oftast står för matlagningen medan Elias
gillar det runtomkring. Han gillar att anordna middagar och att bjuda hem
vänner och familj. Trots att de flesta kompisarna fortfarande bor kvar i
Stockholm upplever man att man har ett större umgänge här – det blir helt
enkelt lite enklare att vara spontan ute på landet.
–Jag tycker det är viktigt att fylla huset med liv när man
bor så här. Det är viktigt att vi tidigt skapar lyckliga minnen härifrån, så
man börjar trivas direkt, säger Elias.
Text: Emilia Thor
Foto: Sara Magnusson