• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, March 31 2020

Grönt är skönt i Gemla

Utanför Gemla håller Elias och Martin varsamt på att renovera sitt nya livsprojekt – huset Grönaberg. Köket har allt man någonsin kan önska med både funktion, finess och massor av plats att safta och sylta.

Elias Karlsson och Martin Jeppsson hade bott i Stockholm i 16 år när de förra året beslutade sig för att köpa gården Grönaberg i Usteryd utanför Gemla. Elias kommer ursprungligen från Grimslöv och Martin från Skåne. Båda hade en önskan om komma närmre familjen, men framförallt längtade de efter ett liv ute på landet.

–För några år sedan köpte vi ett sommarställe i Östergötland som vi började renovera. Vi var där i princip varje helg och tillslut kände vi att vi utnyttjade Stockholm mindre och mindre. Det var då vi kom på att vi nog skulle vilja ha ett vardagsliv på landet och började söka oss neråt, säger Elias.

De letade efter den perfekta gården i flera år och tillslut fastnade de för Grönaberg, en före detta handelsbod från 1880-talet. Huset hade stora renoveringsbehov som Elias och Martin sakta men säkert har börjat gå igenom. Under första året i huset har de bland annat renoverat vardagsrum, badrum och kök. Och med tanke på att de har gjort mycket själva har de kommit ganska långt.

–Köket var väldigt litet och såg inte alls ut som vi ville. Därför har vi i princip rivit ut allting och bytt plats på det som då var matsal och kök. Eftersom det inte fanns någonstans att göra av elementen var vi också tvungna att dra upp hela golvet för att lägga in golvvärme, säger Martin.

Paret har ett stort intresse för odling och planen är att de ska bli lite halvt självförsörjande på grönsaker. De gillar att fixa och dona i köket – allt från att laga mat och baka till att lägga in grönsaker och tillverka egen ost. Därför var det viktigt med stora ytor och inte minst: ett stort skafferi.

–Man skulle nog kunna säga att köket är uppbyggt utifrån skafferiet. Till och med jag som har jobbat med kläder under många år väljer mycket hellre ett walk in-skafferi än en walk in closet. Det rymmer så enormt mycket, säger Elias.

När det gäller valet av kök föll det på stommar från Ikea och luckor från Järfälla Kök, målade i en harmonisk grön nyans. För att ge köket mer tyngd valde man en bänkskiva av svart sten och på en av väggarna satte man upp den mönstrade tapeten Pine från Sandberg Wallpaper.

–Vi gillar färg och har nästan inget vitt hemma, vi tycker det blir lite mer varmt och ombonat. När det gäller stilen på köket var vi överens om att vi ville ha ett semimodernt kök. Inte för mycket sekelskifte och inte för modernt. Vi har därför adderat mer klassiska detaljer som pärlspont, skafferi och skomakarlampor, säger Martin.

Både Elias och Martin har jobbat med design under flera år och att det är ett stort intresse märks tydligt. Allt känns noga genomtänkt och i lådorna finns massor av fint porslin och prylar, både från designbutiker, loppisar och olika resor de varit på. Nyligen var paret i Colombia där de bland annat inhandlade ett gäng rustika skålar.

–Vi gillar att hela tiden ha något att fixa med och älskar att komma hem till huset varje kväll. Sen har vi haft olika stilar på alla ställen vi har bott i, för vi gillar att inredningen harmonierar med huset eller lägenheten. Här skulle vi nog beskriva det som en blandning av byggnadsvård och modernt, säger Martin.

Martin är den som oftast står för matlagningen medan Elias gillar det runtomkring. Han gillar att anordna middagar och att bjuda hem vänner och familj. Trots att de flesta kompisarna fortfarande bor kvar i Stockholm upplever man att man har ett större umgänge här – det blir helt enkelt lite enklare att vara spontan ute på landet.

–Jag tycker det är viktigt att fylla huset med liv när man bor så här. Det är viktigt att vi tidigt skapar lyckliga minnen härifrån, så man börjar trivas direkt, säger Elias.

Vi delar kök
Namn: Elias Karlsson och Martin Jeppsson.
Ålder: Elias är 34 år, Martin är 32 år.
Bor: Usteryd utanför Gemla, Växjö.
Gör: Elias är produktutvecklare på Ikea i Älmhult och jobbar bland annat med gardinsortimentet. Martin studerar på Grimslövs folkhögskola.
Huset: En gammal handelsbod från 1880-talet. En tre hektar stor gård med bland annat stor trädgård och ladugård. Snart ska de få hit höns och så småningom även får.
Intressen: Inredning, odling och resor är gemensamma intressen. Elias gillar även att snickra och bygga medan Martin gillar djur och bland annat håller på med ridning.
Det bästa med köket: Elias gillar sittbänken under fönstret och att det är så mycket ljusinsläpp. Martin gillar köksön och att det är så mycket och öppna ytor.

Text: Emilia Thor
Foto: Sara Magnusson

Written by

Emilia Thor

Previous Vårens mode
Next En blomstrande affärsidé