• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, February 20 2023

Ett lysande familjeföretag

Det började som en liten hobby i källaren men har nu blivit ett lysande familjeföretag. Under varumärket Ljus & Veke tillverkar Lovisa och Marlene Bergström ljus i alla möjliga former.

Lovisa Bergström har alltid haft en kreativ sida och bland annat målat och sålt tavlor. I början av 2021 fick hon en idé om att börja gjuta betong, vilken senare övergick till att tillverka ljus och tillhörande fat. Hon presenterade idén för mamma Marlene som var lite mer skeptisk – hon förstod ju direkt i vems källare som tillverkningen skulle hålla till. Så småningom gav hon dock med sig och det som tidigare var familjens tvättstuga förvandlades till en liten ljusfabrik.

–Vi började lägga ut ljusen på Instagram och ganska snabbt insåg vi att vi inte skulle kunna hålla det som en hobbyverksamhet, så vi startade upp ett handelsbolag. Den mesta försäljningen sker på vår hemsida men vi har också återförsäljare runt om i hela Sverige, berättar Marlene.

Till vardags jobbar hon med fastighetsförvaltning medan Lovisa nyligen har tagit examen som förskolelärare och fått jobb på en förskola. Båda två stormtrivs med sina jobb så det finns inga planer på att sluta, trots att ljustillverkningen går väldigt bra.

–Det är svårt att säga hur mycket tid vi lägger ner men vi jobbar med detta flera kvällar i veckan – allt från att tillverka ljus till att posta paket, sköta hemsidan och ta nya produktbilder. Samtidigt tycker vi det är så himla roligt och det allra bästa är den positiva responsen vi får från kunderna, säger Lovisa.

Alla ljusen tillverkas för hand av rapsvax och sojavax, två moderna och lite mer miljövänliga material än exempelvis paraffin. När man har smält ner vaxet hälls det i olika former – allt från bubbliga kuber till blommor, knutar och snäckor. Storsäljarna är i vitt och beige men ljusen görs även i färg.

–Vi har till exempel en kornblå knut som vi gör i samarbete med Barndiabetesfonden och för varje sålt ljus går 100 kronor till dem. Hittills har vi bidragit med 40 000 kronor och det känns väldigt fint. Jag har haft en del barn med diabetes i förskolan så jag vet att det betyder mycket, säger Lovisa.

Det kanske kan tyckas enkelt att tillverka ljus, men faktum är att det är ett riktigt hantverk och kräver mycket teknik och finess för att få till. En av utmaningarna är att få till rätt temperatur på vaxet för att undvika luftbubblor, en annan att få till rätt färg. När det gäller doftljusen kan det vara knepigt att få till en bra doft och Lovisa har experimenterat rätt mycket för att få fram dofter som ”Espresso Martini”, ”Cotton candy” och ”Mojito”.

–Vi utvecklas hela tiden och det är jättekul, säger Marlene.

Text: Emilia Thor
Foto: Alex Wendel & Lovisa Bergström

Written by

Nytt Boende

Previous Vårens trender 2023
Next Ladhuset på norra Öland