• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, May 9 2023

En lantlig husdröm

Alice Persson och Anton Johansson valde att lämna storstan för ett liv på landet. I Vikensved utanför Växjö har de byggt sitt drömhus i klassisk Bullerby-stil med tidstypiska detaljer och fullt av gammaldags charm.

När man kliver in genom dörren till den faluröda villan kan man knappt ana att det är ett nybyggt hus man befinner sig i. Väggarna är klädda med klassisk pärlspont och tapeter med gammaldags mönster. På golven ligger vackra plankgolv och tittar man runt omkring sig ser man fler detaljer som för tankarna till ett äldre hus, såsom haspade fönster och ett lantligt kök med platsbyggt skafferi och öppna konsolhyllor.

–Min dröm var egentligen att hitta en gammal gård och renovera upp, så när vi bestämde oss för att bygga nytt var vi väldigt noga med att det inte skulle kännas nytt, säger Alice Persson.

Både hon och sambon Anton Johansson har sina rötter i Växjötrakten men bodde under några år i Göteborg, där de pluggade och jobbade. När de kände att de hade vuxit ur sin tvårummare började de kika på större lägenheter men också på alternativet att flytta hem till Växjö. När de hade jämfört olika månadskostnader och kommit fram till att de nästan skulle kunna bygga ett helt hus hemma för samma peng som en större lägenhet i Göteborg blev valet enkelt.

–Vi var ju väldigt unga båda två, så det är klart att det kändes lite läskigt att bygga hus. Samtidigt kändes det skönt att flytta närmare våra familjer och vi trivs båda två ute på landet. Jag är gammal hästtjej och Anton håller på med jakt, säger Alice.

Tomten de hittade låg i Vikensved utanför Växjö och var från början täckt av träd, som paret själva röjde bort under ett halvårs tid. Vad man inte visste var att den också var full av berg, som man var tvungen att spränga bort för att kunna bygga.

–Jag hade föreställt mig en lummig trädgård med träd och buskar, så det kändes lite jobbigt när vi var tvungna att spränga bort och fylla upp tomten som från början var väldigt levande. Nu blev det lite mycket ”fotbollsplan”, så nästa projekt är att fixa i ordning trädgården, säger Alice.

Själva huset kommer från Anebyhus, men är modifierat efter Alice och Antons önskemål. Bland annat har de lagt till en vägg mellan kök och vardagsrum och satt in två vackra pardörrar med spröjs, för att kunna skärma av och skapa en mer rumslig känsla. De har gjort alla materialval själva och dessutom en stor del av arbetet. Bland annat har de isolerat, satt gipsskivor, lagt golv, målat och tapetserat, färdigställt hela ovanvåningen och byggt ett garage. Alice och hennes pappa har dessutom byggt en egen murspis i vardagsrummet.

–Vi jobbade på våra vanliga jobb under tiden, men var här på kvällar och helger. Det var rätt slitsamt, men samtidigt väldigt kul och vi fick ett mycket större självförtroende. Båda två kände att vi åldrades fem år under bygget, säger Alice.

Hon berättar att det varit viktigt att skapa en varm och hemtrevlig känsla, bland annat med färg och tapeter på väggarna. De flesta av möblerna är dessutom auktionsfynd, arvegods från släktingar eller saker som Alice har samlat på sig med åren.

–Om man kollar begagnat kan man komma väldigt billigt undan med ett helt bohag, dessutom blir det väldigt fint och personligt, säger Alice.

I det nya huset hade hon också möjlighet att förverkliga drömmen om ett platsbyggt skafferi.

–Det var det första jag ritade in, sen har vi anpassat köket efter skafferiet. Det bästa är att det slukar så mycket, allt från köksmaskiner till pantflaskor. Våra kökslådor är nästan tomma, säger Alice.

Huset stod klart under 2021 så nu har man hunnit bo in sig ordentligt. Familjen har även utökats med dottern Disa som föddes förra sommaren och de njuter för fullt av lugnet på landet och långa barnvagnspromenader bland bokskog och sjöar.

–Vi hade inte så stora visioner egentligen, utan har tagit alla beslut lite efterhand, så på ett sätt blev det nog mycket bättre än vi tänkt oss. Vi trivs så himla bra här och längtar alltid hem när vi är iväg, säger Alice.

Vi bor här
Namn: Alice Persson, 26 år, och Anton Johansson, 31 år tillsammans med dottern Disa som föddes i juli 2022.
Gör: Alice är tandsköterska men är just nu föräldraledig. Anton är brandingenjör.
Intressen: Alice pysslar gärna i hemmet, gillar musik och att spela piano, samt umgås med familjen. Anton har ett intresse för jakt och gillar att ha olika projekt igång.
Huset: Ett nybyggt hus från Anebyhus, cirka 165 kvm stort, inflytt 2021. Ligger i Vikensved utanför Växjö.
Favoritmöbel: Tv-soffan. Det är nog den enda nyproducerade möbeln vi har, och den är så skön. Jag gillar också vår gamla kökssoffa som jag har köpt på auktion för 800 kr.
Alltid i kylskåpet: Bregott, ost och mjölk. Det blir mycket bröd här hemma, jag gör alltid egna frallor!
Instagram: @villanyhaga

Alice inredningstips!

·      Kolla med familj, släkt och vänner och de har möbler som de inte använder längre. Annars kan man kolla på Tradera eller loppis. Att köpa begagnat gör att det blir mycket billigare, men man får det också väldigt fint och mer personligt.

·      Försök att hålla dig till en enhetlig färgskala. Köper man mycket begagnat kan det bli lite spretigt stilmässigt, men håller man ihop kulörerna blir det en röd tråd genom hemmet.

·      Tänk långsiktigt och köp bara saker du tycker är fina och kommer gilla länge. Går man bara på sånt som är trendigt är risken att det blir mycket slit och släng.


Text: Emilia Thor
Foto: Lina Alriksson

Written by

Richard Grönlund

Previous Sextiotalspärlan på Stensö
Next Inred uteplatsen med krukor