Tareq Taylor växte upp i Malmö, med en svensk-engelsk mamma och en pappa från Palestina. Föräldrarna skilde sig tidigt så Tareq och hans bror Zafer hade flera olika hem – hos mamma, hos pappa samt hos mormor och morfar. Mamma Annie var en hårt arbetande kvinna med flera olika jobb – delade ut tidningar på morgonen, tog hand om dagbarn på dagen och körde taxi om kvällarna. Så småningom gick hon Komvux och utbildade sig till lärare. Även pappa Seif arbetade hårt, så det är inte svårt att förstå var Tareq fått sitt driv ifrån.
–Båda mina föräldrar har kämpat och lärt mig att ingenting kommer gratis. Samtidigt har de varit tydliga med att ingenting är omöjligt – det enda som hindrar dig är du själv. Jag tror att de har format mig mer än vad jag ville inse från början, säger Tareq.
Matintresset har alltid funnits där. Både mamma och pappa var duktiga på att laga mat och det doftade alltid gott hemma i lägenheten. Den som satte kockyrket på kartan var dock Tareqs morfar – en före detta engelsk konsul, ofta klädd i tweed och med en lite mer konservativ och strikt personlighet.
–Morfar var lite av en hjälte för mig, men han var aldrig särskilt personlig. Men så en jul när vi stod i köket öppnade han upp sig och berättade om sitt liv och sina drömmar. Han sa att hans högsta önskan som ung var att bli kock, men att han aldrig hade fixat det, och då bestämde jag mig för att jag skulle ta den pucken. Jag var 10 år, säger Tareq.
Så småningom utbildade han sig till kock och redan som 16-åring började han jobba extra på en krog i Malmö, vid sidan av skolan. Idag är han en av landets mest framstående matentreprenörer och driver bland annat restaurangerna Kockeriet i Malmö samt Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg, tillsammans med krögarkollegan Paul Svensson. Under åren har han gett ut en rad kokböcker och synts i tv-program som Tareq Taylor’s Nordic Cookery, Trädgårdstider, Bäst i köket och Tareq Taylors matresa – ett program som gjort stor succé och bland annat resulterat i att Tareq utsågs till ”Årets tv-personlighet” på Kristallengalan tidigare i år. Den ursprungliga tanken var att prata mat med kända personer som har en anknytning till andra länder, men när Tareq kom med programidén tyckte SVT att det vore bättre att Tareq själv skulle göra en matresa och djupdyka i sin bakgrund. Något som inte var helt självklart.
–Jag tog inte för givet att min pappa och bror skulle tycka att det var en bra idé, men idag är jag extremt glad att resan blev av. Hade vi inte gjort den hade vi gått miste om något extremt värdefullt, säger Tareq.
Osäkerheten grundade sig också i en rädsla och ett inbyggt motstånd i att åka till Palestina – en plats där Tareq inte varit sedan i treårsåldern. Och det är särskilt ett minne som etsat sig fast.
–Mamma, jag och Zafer skulle ta en buss, men vi missade den. När vi kom fram såg vi att bussen hade sprängts och stod i lågor. Palestina är en orolig plats och det är sällan man ser reportage därifrån som inte har med någon konflikt att göra. Det är klart att jag kände mig rädd, men det är svårt att fly när man har en kamera i ansiktet, säger Tareq.
Under programmet får vi följa Tareq, Zafer och pappa Zeif på en resa till pappas hemstad Jerusalem och runt om i Israel och Palestina. De äter sig genom städer och byar, besöker marknader och lagar klassiska rätter som makloubeh, hummus och tabboleh. Samtidigt är resan så mycket mer än mat – det är en skildring av människors liv och ett möte mellan olika kulturer.
–Första gången vi åkte över gränsen till västbanken kändes det som att åka in i en krigszon, men när vi väl klev in i Ramallah fick jag en chock. Det var ju en helt vanlig plats med vanliga människor som jobbar och lever, som gillar att gå ut på restaurang och äta glass. Det blev så påtagligt hur lika vi är, att vi alla bara är människor och att alla som bor bakom murarna inte är terrorister. Jag är jättetacksam att programmet har gett ett ansikte på folk som i vanliga fall inte syns så mycket, säger Tareq.
Resan har också betytt mycket för Tareq personligen och gjort att han kommit närmare både sin pappa och sin bror.
–Vi har alltid varit tajta, men med pappa har det alltid funnits något som skavt. Men när jag såg honom i miljön som har format honom var det som om allting föll på plats, och det var mycket enklare att förstå varför det har varit som det har varit. Där nere kunde vi också prata på ett helt annat sätt, öppna upp för våra känslor, skratta, gråta och kramas, säger Tareq.
Just nu är han aktuell som årets julvärd och på julafton kommer han tända det traditionella ljuset och hålla tv-tittarna sällskap under kvällen. Ett hedersuppdrag som han ser fram emot.
–Att vara julvärd på SVT är kanske det finaste man kan få göra. Jag älskar julen, och att få fira julafton tillsammans med tittarna i år, det känns stort på riktigt. Och lite pirrigt, säger Tareq.
Med rötterna i flera kulturer brukar han passa på att dra ut på sin favorithögtid. Det blir svensk jul på julafton och engelsk på juldagen. En rolig jultröja åker gärna på och han vill ha sina nära och kära omkring sig. Det ska dofta glögg och finnas gott om julmat och julgodis, men viktigast är nog att ha roligt.
–Jul ska vara kul. Jag tycker julen är rolig, och det hoppas jag kunna förmedla till tittarna på julafton, säger Tareq Taylor.
Tareq Taylor
Ålder: 52 år.
Tareq Taylor
Familj: Dottern Ellen, 18 år.
Familj: Dottern Ellen, 18 år.
Fritidsintressen: Kitesurfing, musik, bygga saker – allt från möbler till bilar.
Tre saker som alltid finns i kylskåpet: Ägg, yoghurt och choklad. Jag är lite av en gottegris!
Köksredskap jag inte klarar mig utan: Förutom kniv och skärbräda skulle jag säga en schysst stekpanna. Då kan du laga nästan vad som helst!
Aktuell: Som årets julvärd i SVT.
Text: Emilia Thor
Foto: Janne Danielsson/SVT, Peter Carlsson/Bonnier