För två år sedan kom
Margareta Espling över ett visitkort till en lokal möbelsnickare. Idag har han
förverkligat hennes köksdröm och byggt ett tidsenligt kök – fullt av smarta
förvaringslösningar och fina detaljer.
Margareta Espling är ursprungligen från Kalmar, men bor
sedan många år tillbaka i Göteborg med sin make Jan König. Sommarhuset på Öland
försöker hon dock att besöka så ofta det bara går. Om några år är det dags för
pension och då hoppas hon kunna spendera ännu mer tid i det gamla timmerhuset,
som är beläget i den lilla byn Gammalsby på södra Öland. Huset är från mitten
på 1800-talet och har varit i familjens ägo sedan 1960-talet. Det har
moderniserats i omgångar, men det var först för ett par år sedan som Margareta
och Jan började ta tag i renoveringen på riktigt.
–Det tidigare köket var vad man brukar kalla ”ett typiskt
70-talskök”, i trä med stora knoppar. Det var ganska slitet och så var jag
trött på hur det såg ut. Vi hade funderat på att byta ut det länge, men
eftersom det är en stor renovering så blev helt enkelt inte av, berättar
Margareta.
Under ett besök på J.A.G.S Museum, sommaren 2019, kom hon av
en slump över ett visitkort till möbelsnickaren Johannes Lindgren i Mörbylånga.
På museet hade Johannes en liten utställning med möbler, skåp och en liten
bänksektion – plötsligt föll alla bitar på plats.
–Vi hade egentligen inte tänkt över det där med köket så
mycket, men eftersom jag tyckte bänken var så fin och i helt rätt stil så
mejlade jag Johannes. På den vägen är det, säger Margareta.
Johannes kom hem till Margareta och Jan för att mäta, och
började sedan skissa på lite olika förslag. Efter att ha bollat idéer fram och
tillbaka kom man sedan fram till en bra lösning. Eftersom köket är väldigt
litet och har lågt i tak, har både stommar, skåp och lådor måttanpassats och
byggts på plats.
–Eftersom det är ett gammalt timmerhus är väggarna lite
sneda, så köket har verkligen anpassats på millimeternivå. Den låga takhöjden
gör att överskåpen är mycket mindre än i ett standardkök, men jag tycker ändå
att vi har fått till mycket förvaring. Skåpen är djupa och det är mycket
praktiska lådor och mer arbetsytor än innan. Vi har även fått en öppen vägghylla,
vilket var något jag saknade, säger Margareta.
En av de stora utmaningarna var helt klart att få plats med allting, framförallt kyl och frys. Tillslut bestämde man sig för att endast satsa på ett stort kylskåp och ha frysen i ett annat rum. Kylskåpet har sedan byggts in i samma luckor som resten av köket.
–Vi ville att köket skulle passa in i huset och därför har vi flera tidstypiska detaljer som höga golvlister, luckor med profiler och pärlspont på väggarna. Vi la även en ett nytt plankgolv eftersom det gamla visade sig vara så dåligt. Jag har alltid gillat grönt så färgvalet föll på en lugn och varm lindblomsgrön färg, medan väggarna går i en lite mer grågrön nyans, säger Margareta.
Hur känns det nu när ert drömkök äntligen är färdigt?
–Eftersom vi även bytte ut golvet blev det en lite större
process än vad vi hade tänkt oss, men nu känns det skönt att vi är klara och vi
är jättenöjda med resultatet. Vi har dock inte riktigt kommit i ordning ännu.
Skåpen är väldigt annorlunda mot innan så nu gäller det att organisera och
hitta rätt plats för saker och ting. Men vi ser fram emot våren när vi kan åka
ner och fixa det sista, och så småningom njuta av många härliga middagar, säger
Margareta.
Vi delar kök
Namn: Margareta Espling och Jan König, båda 63 år.
Gör: Margareta är lektor i kulturgeografi på
Göteborgs universitet. Jan har varit högstadielärare men har nu gått i pension.
Huset: Ett gammalt timmerhus från mitten av
1800-talet, som moderniserats med åren. Ligger i Gammalsby på södra Öland.
Intressen: Samhällsutveckling, globala frågor,
historia, djur och natur, resor och fotboll. Håller både på IFK Göteborg och
Kalmar FF.
Äter helst: När vi är i stugan äter vi ofta
ugnsbakade grönsaker tillsammans med något grillat och gärna tzatziki eller
någon kryddig sås. Helst ska det avnjutas utomhus!
Favorit-köksredskap: Vitlökspressen.
…till Johannes Lindgren,
som har ritat och byggt köket i Gammalsby.
Berätta
om Margareta och Jans kök!
–Det är ett massivt träkök anpassat efter
husets stil, det lilla rummet och kundens önskemål. Då huset är från
sekelskiftet önskade Margareta en kökslösning där husets karaktär bibehölls men
samtidigt mötte moderna krav på funktion och förvaringsmöjligheter. Ett exempel
på detta är lådorna. De är i massivt trä med traditionell sinkad
konstruktion och löper på fullutdragsskenor. Jag tycker att vi hade en väldigt bra process i att
komma fram till hur köket skulle se ut, där vi bollade olika idéer och
detaljlösningar med varandra tills vi landade i den slutliga utformningen.
Har det några speciallösningar?
–Det mesta i detta kök är speciallösningar
anpassade efter rummets förutsättningar och mått. De enda skåpen som har
standardmått är de som är anpassade efter vitvarorna. Margareta önskade många
förvaringsmöjligheter för olika småprylar i sitt kök och därför har jag ritat
in flera smålådor och öppna hyllor så att allt kan ha sin egen särskilda plats.
Vad är du mest nöjd med?
–Jag är väldigt nöjd med att köket känns
som ett stort kök fast i liten skala. Planlösningen med spisen, diskhon och
arbetsytan däremellan gör det till ett mycket funktionellt kök där man enkelt
kan laga mat och arbeta. Sen är jag förtjust i de öppna trähyllorna som ger
värme till det målade köket. De karaktäristiska hyllbärarna i hyllan bredvid
kylskåpet är också en fin hantverksdetalj som ofta fanns i äldre kök runt
sekelskiftet.
Vad har varit största utmaningen?
–Utmaningen med ett kök i ett litet rum är
att inte rita in för mycket inredning i jakt efter förvaringsutrymme. Här
gäller det att vara smart och utnyttja rummets förutsättningar. Det här kökets takhöjd är strax under två
meter så det var viktigt att hitta rätt storlek och proportioner på överskåpen
över spisen så att de skulle kännas lätta och harmonisera med rummet.
Text: Emilia Thor
Foto: Emmi Roosling