Att laga mat i sin trädgård är
något som blivit väldigt populärt. Nytt Boende har pratat med trädgårdsarkitekten
Johanna Erlandsson, som är grundare av Växjö Trädgårdsdesign, som hjälper
kunder att skapa det perfekta uteköket.
Hej Johanna! Berätta hur du som
trädgårdsarkitekt planerar utekök?
– Jag börjar med att träffa kunden på plats för att känna in
trädgården och lyssna på kundens önskemål. Det finns mycket att tänka på, till
exempel insyn och siktlinjer. Sedan ritar jag upp en smakfull struktur och där
jag prioriterar så mycket av kundens tankar som möjligt.
Varför tror du fler är
intresserade av utekök?
– Det beror mycket på pandemin, vi har befunnit oss mer hemma och
utomhus, våra sociala aktiviteter har också flyttat ut. Det har gjort att många
fått upp ögonen för hur trevligt det är. Flytta ut vardagsrummet har tidigare
varit en trend och nu följer köket med. De allra flesta har önskemål om ett
barbord där vänner kan stå och umgås samtidigt som man lagar maten.
Vad finns det att tänka på för
den som vill bygga ett utekök?
–Tänk först ut vad du ska använda det till. Ska uteköket ställas
in i garaget under vintern eller ska det stå kvar ute? Fundera också på om mer
ute efter en avställningsyta till grill eller om tänker du laga mycket mat. Du
ska också ha din uteplats i närheten, gärna under en pergola som ger skugga. Jag
tycker vatten är väldigt viktigt i ett utekök för att kunna skölja grönsaker. På
vintern måste det vara möjligt att stänga av vattnet.
Vad brukar du rekommendera att
plantera i närheten?
–Större krukor med kryddor är en favorit. Rosmarin, salvia och
basilika är lättodlade och goda att använda i maten. Om det finns en pergola är
det trevligt att låta något frodigt och grönt få slingra sig upp. Vad som
planteras beror också på vart man bor, är det vid havet måste det vara
vindtåliga växter till exempel.
Vad är det viktigaste om du
bara får välja en sak?
–Jag skulle säga bänkytan, att det finns en ordentlig
avställningsyta där det går lätt och smidigt att laga sin mat. Förvaringen är
också viktig så det är enkelt att plocka fram till exempel bestick och
köksredskap. Vatten tycker jag är nästan lika viktigt.