• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, July 12 2021

Blommorna blev hennes familj

Maria Karlbom var mitt i livet när hon sadlade om till florist och öppnade Blomman för dagen. Idag är butiken hennes stora passion, men också familj och barnet hon aldrig fick.

Efter gymnasiet utbildade Maria Karlbom sig till ekonom och under många år arbetade hon på Kalmarföretaget Electra. Jobbet var hennes liv och i stort sett det enda hon gjorde, tills hon en dag kände att hon inte kunde fokusera. ”Är det här jag ska sitta hela livet?” tänkte hon, och började istället surfa runt på nätet. Hon visste inte riktigt vad hon letade efter, men när en floristutbildning i Malmö dök upp kändes allting väldigt självklart.

–Allting gick på en kvart. Jag gick in till chefen och frågade om tjänstledigt och helt plötsligt hade jag anmält mig till Ingvar Strandhs Blomsterskola. Under ett år utbildade jag mig till florist och fick så mycket inspiration under min tid i Malmö, berättar Maria.

Egentligen hade hon inga planer på att göra något med sin utbildning, utan såg det mest som ett litet avbrott. Men när lokalen på Esplanaden helt plötsligt stod ledig föll bitarna på plats. Utan att ha jobbat som florist en enda timme öppnade Maria butiken Blomman för dagen i november 2015 – ett beslut hon aldrig har ångrat. Idag är butiken hennes stora passion, men också hennes familj.

–Av lite olika anledningar har jag inte kunnat få barn och det är klart att det var jättejobbigt när jag var mitt i det. Idag är jag otroligt tacksam för det jag har fått istället, och jag brukar skoja om att Ida och Matilda som jobbar hos mig är som mina barn. Vi är verkligen ett fantastiskt team som skrattar och har roligt varje dag, och jag kan inte hylla mina tjejer nog!

För Maria har det alltid varit viktigt att butiken ska spegla hennes stil, vilket skiljer sig lite från en traditionell blombutik. Självklart finns det klassiska blommor även här men Maria föredrar det som känns mer lite mer naturligt och vilt. Och varje morgon åker hon själv till blomstergrossisten för att välja ut de allra finaste och bästa blommorna.

–Det är ett arbete som tar mycket tid, men det är mitt sätt att jobba. För mig är det viktigt med färger och nyanser och jag vill gärna välja ut blommorna själv.

Förutom själva blommorna tycker Maria det är viktigt med paketeringen. Och det är också det som blivit lite av ett signum för Blomman för dagen. 

–När folk får blommor vill jag att de ska tänka ”åh vad fint inslagen, var kommer den ifrån?”. Därför lägger vi stor vikt vid fina paketeringar och vi försöker göra det på ett mer miljövänligt sätt. Vi använder exempelvis inte cellofan utan jobbar istället med brunt papper och silkespapper.

Intresset för trädgård och blommor har ökat, inte minst under pandemin, då det varit många som köpt blommor till sina nära och kära. Maria märker också att det har blivit allt vanligare att man köper blommor till sig själv, för att unna sig lite vardagslyx.

–Unga tjejer köper gärna blommor till sig själva, och för många börjar helgen med att man köper med sig en härlig fredagsbukett. De lite äldre kvinnorna kommer från en generation där man inte köpte blommor till sig själv, men det börjar ändras. Jag tror att många blir glada av att ha blommor hemma. Det gör mycket för välbefinnandet och gör hemmet mer hemtrevligt.

Nu till sommaren tipsar Maria om att plocka in blommor från trädgården eller dikeskanten. Var inte rädd att blanda olika sorter och färger, och fyll gärna upp med kvistar och blad. Ibland kan det räcka med en enkel blomma eller några ormbunksblad som man plockar in och ställer på nattduksbordet.

–Det finns inget så härligt som en egenplockad bukett, det kan jag aldrig bräcka med mina snittblommor!

Maria Karlbom
Ålder: 49 år.
Gör: Driver blomsterbutiken ”Blomman för dagen” i Kalmar.
Bor: Lägenhet på Ängö och i kolonistuga på södra området i Kalmar.
Intressen: Jobbet är en livsstil och det tar mycket tid, men jag gillar även att umgås med vänner, gå på konserter och pyssla i trädgården.
Favoritblomma: Det är helt beroende på säsong och jag har nya favoriter varje vecka, men just nu är det en pion som heter ”Coral sunset”

 

Written by

Emilia Thor

Previous En öländsk sommardröm
Next Duka upp till sommarfest