• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, December 19 2019

Jennys jul


Julen har alltid legat varmt om hjärtat hos Jenny Warsén. Nu är hon aktuell med sin första julkokbok – en hyllning till hennes mormor och morfar.

Jenny Warsén har drivit Jennys matblogg i tio år. Det som en gång började som en digital kokbok för sin egen familj är idag Skandinaviens största matblogg med upp till 350 000 unika besökare i veckan. Med åren har Jenny hunnit släppa två böcker hos Bonnier, ”Baka med godis” och ”Middagstipset”. Nu är hon aktuell med sin första julkokbok som fått namnet ”Jennys jul”.

–Jag älskar julen och hade den här boken färdig i huvudet redan innan förlaget kontaktade mig. Den samlar allt som har med julen och göra, både mat och godis. Man skulle kunna säga att det är traditionella recept med en tvist. Och alla recepten är enkla att göra, säger Jenny.

Flera av recepten är inspirerade från jularna hos Jennys mormor och morfar. När Jenny var barn firade hon jul hos dem och de lyckades alltid skapa en magisk julstämning. Doften av saffran, griljerad julskinka och köttbullar spred sig i huset samtidigt som julmusiken stod på i bakgrunden.

–Det var en gammaldags Bullerby-jul som framförallt handlade om att umgås med familjen. Vi spelade spel, pusslade, kollade på julfilmer och bara var. Och det är något jag vill att mina barn också ska få uppleva, säger Jenny.

Ett av hennes starkaste julminnen är när hon och syskonen ställde ut en skål gröt på trappen, tidigt på julaftonsmorgon.

–Vi sprang fram till fönstret stup i kvarten för att se om tomten hade varit där. Rätt som det var, var skålen tom och då visste vi att det snart var dags för jultomten att knacka på dörren. En tradition som vi fortfarande håller fast vid, säger Jenny.

I familjen Warsén börjar julen tidigt och huset på Dunö pyntas med granris, ljusslingor, stjärnor och tomtar. Det bakas pepparkakor, lussekatter och massor av julgodis. Och för att komma i den rätta julstämningen har Jenny ett knep som hon brukar ta till.

–Jag brukar alltid göra en ”doftgryta” med apelsin, nejlikor och kanelstänger. Sedan fyller jag på med vatten, kokar upp och låter det stå och sjuda. Då doftar det jul i hela huset, säger Jenny.

Förberedelserna inför jul är minst lika viktiga som själva julafton. Att få hänga upp stjärnor i fönstren, bjuda vänner på adventsfika och julstöka i köket är det som skapar den fina julstämningen. Jenny lägger gärna in sina egna sillar och gör köttbullar som stoppas i frysen. När julafton väl smyger sig på handlar det bara om att njuta av allt. I år har Jenny alla barnen samlade så det blir en lugn jul hemma på Dunö tillsammans med familjen. En rätt som alltid finns på julbordet är mormors kroppkakor.

–Kroppkakor är min favoritmat och på julbordet ska det vara små, fina kroppkakor gjorda på kokt potatis och som man sedan steker. I min kokbok har jag med receptet från min mormor och de är inte alls svåra att göra. En riktig delikatess som jag tycker alla måste prova, säger Jenny.

Hon har haft ett händelserikt år med massor av roliga jobb och spännande resor. Det mesta av arbetet utförs hemma i Kalmar men då och då åker hon till Stockholm för möten med förlag och olika marknadsavdelningar. När vi träffar Jenny är hon på väg till Adlibris lager för att under en vecka sitta och signera närmre 8000 sålda böcker.

–Det är verkligen helt galet. Jag är jättetacksam för att så många gillar det jag gör och vill köpa min bok. Jag får hoppas att jag inte får skrivkramp, säger Jenny.

Nästa år väntar nya utmaningar och Jenny har redan börjat ta fram innehåll till en ny kokbok som släpps då.

–Jag kan inte avslöja för mycket, men det kommer vara en bok som passar bra till den stressade barnfamiljen. Jag är ju ingen mästerkock utan lagar framförallt enkel och snabb mat som funkar på vardagarna. Jag tror det är därför så många gillar mina recept, säger Jenny.

Jenny Warsén

Ålder: 38 år.
Bor: Dunö.
Familj: Barnen Jacob, 20 år, Thelma, 18 år, Melvin, 14 år och Nomi, 11 år.
Gör: Driver Skandinaviens största matblogg och är kokboksförfattare.
Bakgrund: Kommer ursprungligen från Öland. Bodde i Växjö under 14 år men längtade till kusten och flyttade därför hem till Kalmar för något år sedan. Blev mamma när hon var väldigt ung och började blogga för att kunna spara recept till sina barn. Karriären tog fart när Pernilla Wahlgren fick nys om ett kladdkakerecept och frågade om Jenny ville blogga hos henne.
Alltid i kylskåpet: Crème fraiche, Philadelphiaost, chilisås, kinesisk soja.
Favorit på julbordet: Kroppkakor. Och sen gillar jag allt det kalla.
Önskar sig i julklapp: Egentligen ingenting, men en parfym skulle inte vara fel. Gärna en fräsch doft med lite lätt citrus.
Blogg: www.jennysmatblogg.nu
Instagram: @jennysmatblogg

Jordnötsfugde

Cirka 24 bitar

2 dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl jordnötssmör, krämigt eller med bitar
50 g mjölkchoklad
1 dl salta jordnötter, hackade

Gör så här:
Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt sedan sjuda under omrörning tills blandningen är 120 grader.

Ta bort från värmen och rör ner jordnötssmör och choklad i bitar tills smeten är blank och fin. Vänd ner jordnötterna. Häll fudgen i en form klädd med bakplåtspapper. Toppa med hackade jordnötter.

Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar innan du skär upp fudgen i lagom stora munsbitar.

Text: Emilia Thor
Recept: Jenny Warsén
Foto: Ulrika Pousette

Written by

Emilia Thor

Previous Julstök med "Skönt Grönt Gott"
Next Seat Tarraco - en perfekt familjebil